معاونت بهبود تولیدات دامی استان گلستان از پیشبینی تولید 300 هزار تن گوشت مرغ تا پایان سال در استان خبر داد.
واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین-یونس ترکچین- زهرا ژولیک، استان گلستان به دلیل شرایط اقلیمی مناسب یکی از قطبهای تولید گوشت مرغ در کشور و استان معین برای تامین گوشت مرغ میدان بهمن تهران به حساب میآید، برای بررسی آخرین وضعیت صنعت طیور در این استان مصاحبهای تفصیلی با حسین عطارچی معاون بهبود تولیدات امور دامی سازمان جهاد کشاورزی استان انجام شده است که مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید:
سوال: آقای دکتر ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید برای انجام این مصاحبه، به عنوان اولین سوال، استان گلستان در حال حاضریکی از قطبهای تولید گوشت مرغ درکشور و استان معین تامین گوشت مرغ تهران است، الان وضعیت تولید در استان چگونه است؟
عطارچی: اگر بخواهم به صورت کوتاه سیمایی از وضعیت پرورش مرغ گوشتی را به صورت حلقههای بهم متصل برای شما بگویم اینگونه است که ما در حال حاضر حدود ۱۰۲۹ واحد پرورش صنعتی جوجه گوشتی در استان داریم که ظرفیت این واحدها حدود ۳۹ میلیون و یکصد هزار قطعه در هر دوره پرورش است، ۷۳ واحد مرغ مادر گوشتی داریم که که تامین کننده جوجه یک روزه این پرورش دهندگان هستند که ظرفیت این واحدها نیز حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه است، 8 کارخانه جوجه کشی در سطح استان با ظرفیت ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار عدد در هر دوره فعالیت میکنند، در بحث تولید خوراک نیز، حدود ۷۲ واحد تولید خوراک دام و طیور در استان داریم که ظرفیت اسمی آنها حدود ۳ میلیون و سیصد هزار تن در سال است. 15 واحد صنعتی کشتار طیور در استان نیز با ظرفیت حدود 56 هزار قطعه در ساعت در حال فعالیت می باشند.
**حدود ۱۰۲۹ واحد پرورش صنعتی جوجه گوشتی در استان داریم
سوال: در آبان ماه حدود ۱۷ میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی در استان انجام شد که یک رکورد بود، البته در اسفند ماه سال گذشته نیز همچین رکوردی را داشتیم، از ابتدای سال هم حدود ۱۳۰ میلیون قطعه جوجهریزی در سطح استان انجام شده است، اینها رکوردی است که برای استان ثبت شده است، درباره این موضوع توضیح بفرمایید که برنامهها سازمان جهاد کشاورزی استان برای ادامه این روندها چگونه است؟
عطارچی: اگر بخواهم یک آماری از سال گذشته ارائه کنم این گونه است که ما در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۷۰ میلیون قطعه جوجه ریزی داشتیم که در نوع خودش بینظیر بود که از این جوجهریزیها حدود 284 هزار و پانصد تن نیز گوشت مرغ تولید شد که ۱۱ درصد گوشت تولیدی در سطح کشور بود.
**سال گذشته 11 درصد گوشت مرغ تولیدی کشور را داشتیم
در سال گذشته استان گلستان از حیث جوجه ریزیها و تولید گوشت مرغ رتبه دوم کشور پس از مازندران را کسب کرد ولی از دیدگاه دیگر ما رتبه اول را در سال 1402 داشتیم و آن هم مرغی بود که در داخل استان کشتار شده بود.
**سال 1402 از نظر کشتار مرغ در استان رتبه اول کشور را داشتیم
در حوزه جوجهریزیها در سال ۱۴۰۱ نیزمیانگین ماهیانه جوجه ریزی استان ۱۱ و نیم میلیون قطعه بود که این عدد در سال 1402 به 14 میلیون و 200 هزار قطعه رسیده بود و در سال ۱۴۰۳ این میانگین به ۱۵ میلیون ۸۰۰ هزار قطعه در ماه افزایش داشته که حدود ۳۷ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ در جوجهریزیها رشد داشتهایم و اوج آن در آبان ماه سال جاری با نزدیک به 17 میلیون و دویست هزار قطعه اتفاق افتاد.
**به میانگین جوجهریزی 15 میلیون و 800 هزار قطعه در ماه رسیدهایم
سوال: پس این جوجه ریزی نسبت به اسفند ماه سال گذشته هم بیشتر بوده است؟
عطارچی: بله، اندکی بیشتر از آن ۱۷ میلیون قطعه جوجه ریزی که انجام شد بود، این رکورد نه تنها برای سال جاری است بلکه نسبت به سنوات گذشته جوجهریزیها نیز رکورد به حساب میآید.
**در آبان ماه رکورد جوجهریزی استان با 17 میلیون و 200 هزار قطعه نسبت به ادوار گذشته شکسته شد
سوال: از ابتدای سال تاکنون چه میزان جوجه ریزی انجام گرفته است؟
عطارچی: تا ۷ آذر سال جاری حدود ۱۳۱ میلیون قطعه جوجهریزی صورت گرفته است که حدود ۵۲ درصد آن در قالب زنجیرهها انجام شده است، ما ۱۴ زنجیره تولید در زمینه گوشت مرغ داریم که یکی از افتخارات استان در بحث تولید به حساب میآید.
**52 درصد جوجهریزیها در استان از طریق زنجیرهها انجام شده است
یکی از سیاستهای ما در معاونت بهبود تولیدات دامی بحث ایجاد زنجیرههای جدید و توسعه زنجیرههای موجود است و یکی دیگر از اولویتهای ما بحث تکمیل حلقههای جوجه کشیها و مرغ مادر در این زنجیرههاست. یکی از راههای توسعه زنجیرهها هم حمایت از تولید کنندگان و هم تسهیل در صدور مجوزهای آنهاست.
سوال: در چند وقت اخیر تولید کنند تولید کنندگان از کمبود نقدینگی و سیاست انقباضی بانکها گلایههای دارند، برنامههای سازمان جهاد کشاورزی استان برای حل این دغدغه چیست؟
عطارچی: یکی از برنامههای ما برای تولید کنندگان و حمایت از آنها رفع این دغدغه و تامین نقدینگی آنهاست که اقداماتی صورت گرفته است، سعی میکنیم با پیگیریهای لازم بتوانیم حجم بیشتری از منابع مالی را برای استان جذب کنیم.
**تولیدکنندگان گلایهها و مشکلات خود را به سازمان اعلام میکنند
اینکه گفتید تولیدکنندگان از این موضوع گلایه دارند، بله درست میفرمایید یک سری مشکلات در روند تولیدات استان وجود دارد که در جلسات با تولیدکنندگان، اتحادیهها و زنجیرههای آنها این مشکلات را به ما منتقل میکنند که درصدد حل آنها هستیم، البته این را هم عرض کنم طبق برنامهریزیهایی که داریم به دنبال این هستیم سیستم را به سمت شفافیت بیشتر ببریم تا از طریق سامانههای هوشمند بتوانیم این کار را انجام بدهیم تا کار را مدیریت کنیم.
سوال: یکی از نیازهای واحدهای تولیدی استان بحث ارتقاء بهره وری است، برنامههای سازمان جهاد کشاورزی استان برای حل این مشکل چیست؟
عطارچی: در برنامه هفتم پیشرفت ۳۵ درصد رشد اقتصادی بخش کشاورزی از طریق
بهرهوری و ارتقاء آن باید صورت گیرد که این بهره وری میتواند در قالب افزایش راندمان تولید، توسعه مکانیزاسیون، هوشمندسازی، بحث آموزشهای کاربردی به تولید کنندگان اتفاق بیفتد، خوشبختانه در بخش طیور صنعتی تولید کنندگان استان دانش بسیار خوبی دارند ما نیز تلاش میکنیم با استفاده از مدرسین موضوعات خاص، دانش فناوریهای نوین را به تولید کنندگان منتقل کنیم.
**در برنامه هفتم پیشرفت 35 درصد از رشد اقتصادی کشاورزی از طریق بهرهوری باید اتفاق بیفتد
سوال: با توجه به اینکه روند جوجهریزیها در استان روند صعودی به خود گرفته است تمهیدات سازمان جهاد کشاورزی برای تامین نهادههایی همچون سویا و ذرت برای تولید کنندگان چیست؟ با توجه به این روند نگرانی هایی برای تولید کنندگان در تامین نهاده وجود دارد؟
عطارچی: خوشبختانه همانطور که گفتید جوجهریزیها روند صعودی دارد و در حال حاضر نیز در تامین نهادهها مشکلی نداریم، شرکت پشتیبانی امور دام هم حمایتهای خوبی در بحث فروش نهادهها دارد و بعضاً نهادهها را به صورت مدتدار در اختیار تولید کنندگان قرار میدهد.
**مشکلی بابت تامین نهادهها نداریم حتی مدتدار بین تولیدکنندگان توزیع میشود
سوال: همانطور که فرمودید سال گذشته حدود ۱۷۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در سطح استان صورت گرفت با توجه به آمار 15 میلیون و ۸۰۰ هزار قطعهای میانگین جوجه ریزی ماهیانه در سال ۱۴۰۳ پیش بینی چه میزان جوجهریزی تا انتهای سال را دارید و از این میزان چقدر گوشت مرغ تولید خواهد شد؟
عطارچی:ما سال ۱۴۰۳ را بر مبنای مسیری که شروع شده و ادامه دارد، پیش بینی میکنیم تا انتهای سال به عدد 195 میلیون قطعه جوجه ریزی برسیم که از این میزان حدود بیش از ۳۰۰ هزار تن گوشت مرغ تولید خواهد شد.
**پیش بینی 195 میلیون قطعه جوجهریزی تا پایان سال با تولید 300 هزار تن گوشت مرغ را داریم.