واحد رسانه و تبلیغات شرکت بیتامین،یونس ترکچین و آتنا موذنی: منابع آبی فراوان در کنار همجواری با دریای خزر و امکان توسعه طرحهای آبزیپروری، یکی از ظرفیتهای مهم گلستان برای رونق بخشیدن به اقتصاد دریا محور است که دولت سیزدهم با درک این شرایط مطلوب اقدام به سرمایهگذاری در این بخش کرده است.
بیتامین اولین تولیدکننده خوراک میگو در استان گلستان شد
برای بررسی این موضوع و همچنین نحوه حمایت از تولیدکنندگان در این حوزه، مصاحبه تفصیلی با اسماعیل جباری مدیرکل شیلات استان گلستان انجام دادهایم که در زیر متن این مصاحبه را میخوانید:
سوال: آقای دکتر ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، یکی از ویژگیهای استان گلستان در حال حاضر توسعه مزارع پرورش آبزیانهای همچون خاویار و میگو است، در حال حاضر چند سایت پرورش میگو در استان فعالیت دارد؟
جباری: استان گلستان یکی از استانهای متنوع در آبزی پروری است، چرا که ما به جز ماهیان گرمابی، سردابی، خاویار و میگو، گونههایی به مانند زالو، جلبک و ماهیان زینتی را در حال تولید داریم و حدود ۵ میلیون قطعه ماهیان زینتی در چند وقت اخیر به کشورهای همجوار صادر شده است.
*2 فاز تولید میگو در استان گلستان داریم
در حال حاضر دو سایت پرورش میگو در استان داریم، که فاز اول آن ۴ هزار هکتار است که به مرحله بهرهبرداری رسیده است و حدود ۲۰ درصد این فاز باقی مانده است تا کامل شود، امسال برای اولین بار ۳۷۰۰ تن میگو در استان تولید شده است.
فاز دوم هم ۶ هزار هکتار است که کار زیربنایی آن آغاز شده و انشالله در دو سال آینده آماده بهرهبرداری و واگذاری به بخش خصوصی و سرمایهگذاران می شود.
افقی که برای تولید میگو طراحی شده ۲۰ هزار تن در سال است که با تمام شدن هر دو فاز این موضوع محقق خواهد شد و اشتغال زایی خوبی در این حوزه در استان را شاهد خواهیم بود.
ما امسال حدود 3 هزار اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم در فاز اول داشتیم و یک اشتغالزایی هم در عمل آوری تولید میگو داشتیم، در حال حاضر ۷ مرکز عمل آوری میگو در استان داریم که ۸۰ درصد محصولات آنها به کشورهایی همچون چین، روسیه و امارات و خیلی از کشورهای دیگر صادر میشود. خدا را شکر میگوی گمیشان امسال عاری از بیماری بود که به همین دلیل خیلی از کشورها مشتاق هستند که میگو را از کشور ما به ویژه محصولات تولید شده در گمیشان را خریداری کنند.
سوال: در حال حاضر یکی از برنامههای شیلات استان بحث استفاده از اقتصاد دریا محور است توضیحی درباره اقدامات انجام گرفته در این حوزه میفرمائید؟
جباری: با توجه به خشکسالی رخ داده در استان گلستان، ما به سمت اقتصاد دریا محور حرکت کردهایم، همانطور که استحضار دارید مقام معظم رهبری اقتصاد دریا محور را به سران سه قوه ابلاغ کردهاند و ما هم از سال گذشته کار پرورش ماهی در قفس را آغاز کردهایم که در این حوزه و با استفاده از آب دریای خزر پرورش آبزیانی همچون خاویار و میگو را در دستور کار قرار داده ایم، سال گذشته حدود ۳۰۰ تن ماهی در قفس تولید کردیم و امسال هم تولید هزار تن را در دستور کار داریم.
هدف ما استفاده از اقتصاد دریا محور تولید گوشت با کیفیت برای صادرات و تولید برای مصرف داخلی است.
*سال گذشته حدود ۳۰۰ تن ماهی در قفس تولید کردیم
سوال: در حال حاضر چند کارخانه تولید خوراک میگو در استان داریم؟
جباری: در حال حاضر ۶ کارخانه خوراک آبزیان تولید میکنند و به کشورهایی همچون افغانستان، عراق و ترکمنستان صادرات دارند، سال گذشته حدود ۵ هزار تن تولید خوراک آبزیان داشتیم که عمده این عدد صادر شده است و برنامهریزی برای تولید ۱۰ هزار تن خوراک آبزیان انجام شده است.
سوال:یکی از بحثهای که تولیدکنندگان خوراک میگو دارند این است که این خوراک از خارج استان تامین میشود برنامهای برای تامین خوراک از استان دارید؟
جباری:ما برنامهریزی کردیم خوراک میگو که از استانهای دیگر تامین میشود در همین استان تولید شود که در این زمینه سرمایهگذاریهای خوبی انجام شده است تا از این طریق بتوانیم هزینههای باربری و احتمال آلودگی و بیماری را در پرورش میگو کاهش دهیم.
*برنامهریزی کردیم خوراک میگو که از استانهای دیگر تامین میشود در همین استان تولید شود
وقتی برای ۲۰ هزار تن تولید میگو برنامهریزی میکنیم حداقل به ۳۰ هزار تن خوراک نیاز داریم که باید تولید شود و امیدواریم در شهرک شیلات گمیشان و با کمک کارخانههای خوراک این عدد را تامین کنیم.
برنامهریزیهایی برای جذب سرمایهگذار انجام شده است و کارخانهای هم برای تامین خوراک در گمیشان در حال ساخت داریم که ۶۰ درصد کار پیشرفت داشته است، امیدواریم تا دو سال آینده در تامین خوراک در استان خودکفا شویم چون امری ضروریست که در خود استان خوراک تولید شود.
سوال: در حال حاضر چالش خاصی در تولید خوراک میگو در استان داریم؟
جباری: در حاضرچالش مهمی در تولید خوراک نداریم و حتی آنقدری خوراک آبزیان گرمابی و سردابی تولید میشود که صادرات هم داریم، فقط در بحث خوراک میگو کمی مشکلات داریم که آن هم به دلیل هزینههای بالای آن است، همانطور که استحضار دارید میگو در استانهای جنوبی در حال تولید شدن است و به همین خاطر اکثر کارخانههای غذای میگو در جنوب کشور هستند، چون صنعت میگو در استان گلستان صنعت نوپایی است در حال برنامهریزی هستیم که این خوراک با ارزش را در استان خودمان تولید کنیم.
سوال:برنامهای هم برای حمایت از تولیدکنندگان خوراک میگو در استان دارید؟
جباری:کارخانجاتی که خوراک میگو تولید میکنند اگر به شیلات مراجعه کنند ما مکلف هستیم تا از طریق وزارت جهاد کشاورزی مواد اولیه خوراک را برای آنها تهیه کنیم، ما حاضر هستیم در تامین سویا و پودر ماهی و حتی تسهیلات بانکی به آنها کمک کنیم.
*مکلف به حمایت از کارخانجات تولید خوراک میگو هستیم
ما این آمادگی رو داریم به سرمایهگذاران زمین هم تحویل بدهیم که این کار از طریق شرکت شهرکهای صنعتی در حال انجام شدن است.
سوال: در حال حاضر رقیب ایران در تولید میگو کدام کشورها هستند؟
جباری: خیلی از کشورهای عربی، اکوادور و چین رقیب کشورمان در تولید میگو هستند، اما میگوی ایران با کیفیت است که استقبال خوبی از آن شده است، علی الخصوص میگوی گمیشان که خیلی استقبال خوبی از آن شده است، با توجه به اینکه دریاچه خزر به آبهای آزاد دسترسی ندارد پرورش میگو معمولاً عاری از بیماری انجام میشود که این خودش یک مزیت بزرگ است.
سوال: برنامهریزیها برای چه میزان تولید میگو در استان انجام شده است؟
جباری:برای تولید ۲۰ هزار تن میگو در استان برنامهریزی شده است که امیدواریم تا ۵ سال آینده این موضوع محقق شود.
*برای تولید 20هزار تن میگو برنامهریزی کردهایم
میگو در حال حاضر ۴ تا ۵ دلار صادر میشود، سال گذشته نیز حدود 3 هزار تن صادرات داشتیم و خوشبختانه در جابجایی ارز هم مشکلی نداشتیم و تحت تاثیر تحریمها نبودیم.
سوال:عمدهترین چالشی که امروز در بحث تولید میگوی استان وجود دارد چیست؟
جباری: با توجه به شرایط استان گلستان و پسروی آب دریا یکی از چالشهای عمده ما در پرورش آبزیان همین موضوع است، البته با احداثهای کانالهای آبرسان این مشکل را تا حدودی برطرف کردهایم، یکی دیگر از مشکلات تکثیر میگو است در حال حاضر ما بچه میگو را از شهرهای جنوبی میآوریم و در اینجا پرورش میدهیم که این موضوع را هم با کمک شرکتهای دانش بنیان در حال حل کردن هستیم.