برگزاری سومین نشست بررسی مشکلات صنعت طیور در “بیتامین”

به گزارش واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین سومین نشست بررسی مشکلات صنعت طیور با حضور مسئولین استانی در محل دفتر این زنجیره برگزار شد.

دومین نشست مطالبات صنعت طیور از دولت چهاردهم/تاکید بر رفع مشکلات صنعت

در ابتدای این جلسه مهندس هلاکویی مدیرعامل زنجیره بیتامین ضمن خوش آمدگویی به مهمانان و مدعوین، گفت: امیدواریم خروجی این جلسات و راهکارهایی که عنوان می‌شود به غنا و قوام برنامه‌های دولت چهاردهم برای صنعت طیور بیفزاید.

وی صنعت طیور را مصداق بارز عمل به شعار سال که از سوی مقام معظم رهبری عنوان شده است، دانست و افزود: این صنعت می‌تواند با بحث اشتغالزایی و مشارکتی که مردم در آن دارند شاخصه‌های شعار سال را محقق کند.

مدیرعامل زنجیره بیتامین با تاکید بر اینکه در چند سال گذشته این صنعت دچار چالش‌ها و مشکلاتی بوده است، ادامه داد: اگر بخواهیم در یک جمله این مشکلات را بیان کنیم این بوده که راهکارهای برون رفت از مشکلات این صنعت در بدنه خودش وجود داشته اما در بدنه اجرایی گوش شنوایی برای شنیدن این راهکارها وجود نداشته است.

هلاکویی، اظهار کرد: عموماً حقوق مصرف کننده به صورت ظاهری دیده شده و به تولید کننده توجهی نشده است و با قیمت گذاری دستوری مشکلات عدیده‌ای برای تولید کنندگان ایجاد شده و نفس آنها را گرفته است.

مهندس نصریان معاون بازرگانی و پشتیبانی امور دام استان گلستان نیز در این نشست در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت نهاده‌ها در پشتیبانی امور دام استان، گفت: در حال حاضر ذخیره ذرت پشتیبانی امور دام در انبارهای استان حدود ۳۶ هزار تن و ذخیره کنجاله سویا ۹ هزار تن است.

وی با بیان اینکه هیچگونه کمبودی در بحث ذرت نداریم ادامه داد: حتی اخیرا دو سهمیه ۷ هزار تنی به پشتیبانی امور دام استان اختصاص داده شده است که انشالله به زودی به مجموعه اضافه خواهد شد که ظرفیت انبارهای ما را به ۵۰ هزار تن افزایش خواهد داد.

معاون بازرگانی پشتیبانی امور دام استان گلستان تصریح کرد: در بحث مازاد تولید هم ما با قراردادهایی که در چند نوبت منعقد کردیم ۱۱۲۰ تن مرغ خریداری کردیم که با توجه به نوسانات قیمتی که ایجاد شد ۱۲۰ تن از این عدد محقق نشد و در حال حاضر ۸۰۰ تن مرغ در سردخانه داریم و ذخیره گوشت قرمزمان هم حدود ۵۸ تن است.

نصریان در پاسخ به سوالی درباره تسویه با مرغداران پس از تحویل مرغ‌های خود به پشتیبانی امور دام، عنوان کرد: در قراردادها خیلی واضح نوشته شده بود که در وهله اول تهاتر ما با ذرت باشد که با نوسانات قیمتی که رخ داد ما طی نامه‌های به نهادهای ذی ربط این موضوع را به تهران منعکس کردیم که مرغداران و تولید کنندگان با این موضوع مشکلاتی را دارند، آنها در پاسخ اعلام کردند که می‌توانید در قبال دریافت مرغ ۱۰۰ درصد ذرت یا ۱۰۰درصد کنجاله سویا بدهید، یا اینکه تلفیقی از آن باشد اما در آن مقطع مرغداران و یا تولیدکنندگان بیشتر ذرت دریافت می‌کردند.

وی اظهار کرد: پشتیبانی امور دام استان تابع دستورات و قوانینی است که از نهادهای بالادستی به آن ابلاغ می شود و متاسفانه ما نقدینگی خوبی برای پرداخت به تولیدکنندگان نداشتیم.

مهندس قوانلو فعال بخش صنعت طیور و مدیر کل سابق صنعت، معدن، تجارت استان گلستان در این نشست ضمن تشکر از مجموعه بیتامین برای برگزاری این نشست‌ها در پاسخ به سوالی در باره سیاست دولت چهاردهم در صنعت طیور، گفت: استان گلستان در دو سال اخیر رتبه اول تولید گوشت مرغ در کشور را به دست آورده است، با توجه به اینکه جی تی پی استان یک سوم جی تی پی سایر استان‌ها به مانند مازندران است، این خود نشانگر این است که سرانه ما تقریباً نصف سرانه سایر استان‌ها است.

وی با بیان اینکه صنعت طیور برای استان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، ادامه داد: ۲۶ درصد جی تی پی استان در بخش کشاورزی است که عمدتاً بخشی از این عدد در زراعت و بخش اعظمی نیز در بخش صنعت طیور محقق می شود،تصمیمات خلق الساعه ممکن است در استان گلستان نسبت به سایر استان‌ها خودش را بیشتر نشان دهد.

این فعال بخش صنعت طیور با تاکید بر اینکه در مقطعی ذرت کم داریم و در یک مقطعی کنجاله سویا، افزود: از آن طرف آمارهایی داده می‌شود که با هم همخوانی ندارد، مثلاً در سال ۱۴۰۲ نزدیک به ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تن ۴ نهاده‌ای که مرتبط با صنعت طیور است(ذرت،جو،سویا،دانه سویا) واردات داشتیم که نسبت به سال ۱۴۰۱ که این عدد ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن بود ۱۷ درصد افزایش واردات حجمی را نشان می‌دهد.

قوانلو با بیان اینکه ۹۰ درصد نهاده‌های مصرفی وارداتی است، تصریح کرد: در سال گذشته در تولید گوشت مرغ و قرمز تغییر چندانی نسبت به سال ۱۴۰۱ نداشتیم، باید مشخص شود این ۱۷ درصد افزایش واردات نهاده‌ها کجا رفته است؟ ما نهایتاً در صنعت طیور دو و نیم درصد رشد داشتیم و در بخش گوشت قرمز هم که شاهد کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی تولید بودیم.

وی عنوان کرد: در همین چهار ماه اخیر که تولیدکنندگان درگیر کمبود ذرت بودند، آخرین آماری که ارائه شده نشان از رشد ۱۲ درصدی واردات نهاده‌ها نسبت به ۴ ماهه اول سال گذشته دارد، ولی علیرغم افزایش واردات ما شاهد هستیم قیمت ذرت از ۶۴۰۰ تومان به ۹۵۰۰ تومان افزایش پیدا کرده است.

مدیر کل سابق صنعت، معدن، تجارت استان گلستان، ادامه داد: بنده با این توضیحاتی که ارائه کردم می‌خواهم به این نتیجه برسم که باید هرچه زودتر تکلیف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی در کشور مشخص شود،  برخی از تولید کنندگان با فرمولی همین ذرت و سویایی را که دریافت می‌کنند، تبدیل به خوراک آبزیان می‌کنند و صادر می‌کنند در چند وقت اخیر نگاه کنید آمار خوراک آبزیان چه میزان رشد کرده است، این ارز ۲۸۵۰۰ تومانی عامل رانت شده است.

قوانلو اضافه کرد: اگر ارز ۲۸ هزار تومانی ۴ قلم نهاده صنعت طیور را بردارند بنده حاضرم با عدد و رقم ثابت کنم قیمت مرغ بیشتر از ۱۱۰ هزار تومان نخواهد شد، بعد از آن می‌توانیم به مردم یارانه بدهیم و تولید کننده هم دیگر مشکلاتی همچون بازارگاه و غیره را نخواهد داشت، در حال حاضر بنده تولیدکننده خوراک هستم، کارخانه‌ای که ۳۰ نفر در آن مشغول به فعالیت هستند فقط ۴ نفر را گذاشته‌ایم که کار سامانه‌ها را انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: وقتی قیمت‌ها آزاد شود درگیری تولید کننده هم کاهش پیدا می‌کند، آیا الان کسی برای هندوانه خریدن و فروختن کنترل می‌شود؟ اگر هندوانه را هم دست دولت بدهیم باید یک سری سامانه برای کنترل وضعیت بازار ایجاد کنیم، در شرایطی که به شدت کم بوده ارز داریم باید تکلیف ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را به سرعت مشخص کنیم، اگرچه قبول دارم تصمیم سختی است ولی حداقل استان گلستان راحت می‌شود، الان مرغ در استان گلستان ۷۵ هزار تومان است اما یک دفعه این قیمت ۹۰ هزار تومان شود جی تی پی استان افزایش چشمگیری خواهد داشت.

این فعال بخش صنعت طیور با بیان اینکه متاسفانه امروز گرفتار رانت‌های شده‌ایم که باید تکلیف آنها را مشخص کنیم، تصریح کرد:می دانید چرا قیمت ذرت در چند روز گذشته افزایش پیدا کرد؟  به این دلیل که سال گذشته قیمت یک تن ذرت که دولت وارد می‌کرد ۴۰۵ دلار بود اما امسال این عدد به دلیل کاهش قیمت جهانی به خاطر جنگ اوکراین به ۳۱۲ دلار کاهش پیدا کرد، البته عدد واقعی این عدد چیزی حدود ۲۰۰ دلار است، چرا یک زمانی ذرت در بازار ۶۲۰۰ تومان بود چون از مابه التفاوت ۳۱۲ دلار تا ۲۰۰ دلار واقعی سودی نصیب وارد کننده می‌شد که عرضه را هم رقابتی می‌کرد، در نهایت مصرف کننده هم از این قضیه سود می‌برد، اما در مرداد ماه وزارت جهاد این عدد را 50 دلار کاهش داد  اما صورت جلسه این موضوع را یک ماه بعد ابلاغ کرد و در این یک ماه خیلی ها اقدام به جمع آوری ذرت از سطح بازار کردن تا بعدتر گران تر شد بفروشند و سود هنگفتی به دست آوردند.

قوانلو اظهار داشت: اگر ارز ۲۸۵۰۰ تومانی جمع شود دیگر کسی به دنبال اینکه وزارت جهاد قیمت تعیین کند یا اینکه بانک مرکزی چگونه ارز تخصیص می‌دهد نمی‌رود و همه رانت‌ها جمع می‌شود، البته این آزادسازی باید در بستر یک کار کارشناسی انجام شود.

دکتر رحمانی مدیرعامل داروسازی کیمیا رشد استان گلستان در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در سطح استان داروسازی وجود دارد که نیازهای فعالان این بخش را تامین کند، گفت: وقتی صحبت از صنعت طیور می‌کنیم، صرفاً بحث بر سر مرغداری‌ها نیست ده‌ها صنعت وابسته به این صنعت وجود دارد که آنها هم بر اثر این چالش‌ها و نوسانات دچار آسیب شده‌اند.

وی ادامه داد: در خصوص کارخانه تولید دارو دام و طیور در استان هم عرض کنم، ما یک واحد پیشرفته و مدرن در شهرک صنعتی آق قلا داریم که این مجموعه توسط شرکت چینی ساخته شده و ماشین آلات آن تکنولوژی کشور کره جنوبی است، البته در راه‌اندازی این مجموعه از دانش بومی نیز بهره گرفته شده است و ظرفیت تولید ۴ هزار تن دارو را داریم.

مدیرعامل داروسازی کیمیا رشد گلستان با بیان اینکه صنعت داروسازی طیور تا ۱۰ سال پیش صنعتی وابسته بود و تقریباً ۹۰ درصد داروها وارداتی بود، افزود: اما امروز این آمار برعکس شده است و ما ۹۰ داروهای مورد نیاز خودمان را در داخل تولید می‌کنیم، اگرچه مواد اولیه‌اش عمدتاً از خارج از کشور وارد می‌شود، اما ارزش افزوده‌ای که ایجاد می‌کند و اشتغالزایی که دارد قابل توجه است، امروز داروهایی که در داخل تولید می‌شود نه تنها در واحدهای مرغداری داخل استفاده می‌شود، بلکه به خارج هم صادرات می‌شود.

رحمانی با طرح این سوال که چرا کارخانه تولید دارو در استان گلستان تاکنون شناخته نشده است؟ عنوان کرد: اینها به خاطر عدم حمایت از تولید در داخل استان است، ما خودمان یک محصولی را اولین بار تولید کردیم که نیاز کشور ۸ هزار تن است اما ظرفیت تولید ۱۲ هزار تن را فراهم کرده‌ایم، این محصول با خرید چوب ذرت از کشاورز و فرآوری آن تولید می‌شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه در استان نگاه مدیران یک نگاه بسته و تنگ نظران است، به طور نمونه اگر می‌خواهید ۱۰ میلیارد تسهیلات برای واردات مواد اولیه داشته باشید بانک‌ها می‌گویند باید در تهران این موضوع مصوب شود که مشکلاتی را ایجاد می‌کند، امروز باید از تمام ظرفیت‌های تولید استفاده کنیم که متاسفانه این اتفاق رخ نمی‌دهد.

این فعال صنعت دام و طیور ادامه داد: ما در داخل استان بزرگترین داروسازی طیور با تولید ۶۰ نوع دارو را داریم و می توانیم تمام نیازهای استان را تامین کنیم اما این ظرفیتی که ایجاد شده است نیازمند حمایت‌های لازم از سوی دولت و مسئولین استانی است، امروز صنعت طیور پس از صنعت نفت دومین صنعت با گردش مالی بالاست.

رحمانی درباره حذف ارز نیمایی، توضیح داد: بنده موافق این موضوع هستم، ارز باید در کشور تک نرخی شود، این ارز رانتی را ایجاد کرده که منبع فساد زیادی در کشور شده است، برخی افراد در این حوزه هستند که هیچ دانش وتجربه‌ای ندارند و به خاطر همین رانت‌ها ورود پیدا کرده‌اند.

وی با بیان اینکه باید زنجیره‌های تولید گوشت مرغ را در کشور توسعه بدهیم، تصریح کرد: زنجیره‌ها از عواملی هستند که می‌توانند بیماری‌ها را کنترل کنند، متاسفانه شیوع بیماری‌های طیور در کشور ما به دلیل پراکندگی نامتجانس واحدهای مرغداری بسیار زیاد است.

مدیرعامل شرکت داروسازی کیمیا رشد گلستان در پاسخ به سوالی درباره اینکه انتقال ارز این صنعت به تالار دوم آیا مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده یا خیر؟ گفت: از حدود دو سال پیش ارز نیمایی را از صنعت دارو برداشتند و باید با ارز آزاد واردات داشته باشیم، اگرچه این موضوع خوب بود اما مشکلی به نام تامین سرمایه در گردش را ایجاد کرد و نیاز ما را به دو برابر افزایش داد و طبیعتاً اگر این سرمایه در گردش تزریق نشود ما مجبور هستیم با نصف ظرفیت مجموعه خود فعالیت کنیم ولی با حذف ارز نیمایی رانت در این صنعت کمتر شده است و رقابت هم بالاتر رفته است.

رحمانی با تاکید بر اینکه باید بپذیریم برای پیشرفت صنعت نیاز به تکنولوژی‌های جدید داریم، اظهار کرد: ما به دانش روز و ارتباط با دنیا نیاز داریم که به همین دلیل باید برخی مسائل از جمله fatf را بپذیریم الان می‌خواهیم یک پولی را به خارج کشور حواله کنیم اما با سوئیفت مشکل داریم.

وی درباره قطعی برق و مشکلاتی که برای صنعت ایجاد کرده است،گفت: نگاه کنید ما سال گذشته ۸۰ هزار مگاوات برق تولید کردیم و مصرف کردیم اما همین کشور ترکیه حدود ۹۰۰ هزار مگاوات برق تولید کرد و مصرف کرد کشوری که نه گاز دارد و نه نفت و نه از سایر انرژی‌ها بهره می‌گیرد.

سنگدوینی نماینده گرگان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه در پاسخ به سوالی درباره علت قطعی مکرر برق و آسیب آن به صنعت طیور استان، گفت: بنده اعتقاد دارم در این گونه جلسات باید افراد و مسئولان استانی حضور داشته باشند تا پاسخگوی عملکرد خود باشند.

وی ادامه داد: اینکه وضعیت صنعت و نهاده‌ها و یا اینکه مطالبات مرغداران را نداده‌اند، یا اینکه از مرغدار،مرغ را گرفته‌اند و به او می‌گویند با نهاده‌ها تهاتر کنیم و مرغدار را گرفتار پرداخت قسط‌های خود به بانک کرده‌اند، اینها مهم است و مسئولین استان باید بیایند و بگویند چرا این اتفاقات افتاده است.

نماینده گرگان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حاکمیت باید به سمتی حرکت کند که فقط ناظر باشد و راه برای بخش خصوصی باز کند چون راه نجات کشور بها دادن به بخش خصوصی است، ادامه داد: باید دست بخش خصوصی باز گذاشته شود تا مسیر را طی کند، با بگیر و ببندها و گلوی این و آن را چسبیدن مشکلی حل نمی‌شود، همین است که وقتی به این سمت می‌رویم انرژی کم داریم، برق کم داریم، گاز کم داریم.

سنگدوینی تصریح کرد: اعتقاد بنده این است که ما گاز و برق کم نداریم ما نتوانستیم شرایط و لوازم و نفع مصرف کننده را برایش تامین کنیم، امروز به مصرف کننده می‌گویند صرفه‌جویی کند آیا اولاً اقلام و لوازم در اختیارش قرار داده‌ایم، مثلاً کولر، بخاری، سیستم شوفاژ یا حتی ساختمانی که ساخته می‌شود آیا استانداردهای لازم را دارد؟ آیا بازدهی دارد یا خیر؟ در بحث بهینه‌سازی مصرف انرژی آماری استخراج کرده‌ایم که سالیانه ۱۰۰ میلیارد دلار می‌توانیم به دست بیاوریم، اما باید به این سمت حرکت کنیم، آیا خودرو که تولید کرده‌ایم و در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۴ لیتر بنزین مصرف می‌کند آیا استاندارد است؟ که الان داریم سالانه ۵ تا ۶ میلیارد دلار بنزین وارد می‌کنیم اینها مهم است.

وی افزود: دومین مسئله نفع است، امروز من مصرف کننده صرفه‌جویی کردم به بنده چه می‌رسد؟ آیا حاصلی از این صرفه‌جویی به حساب بانکی من وارد می‌شود؟ اگر این کارها را کردیم مطمئن باشید ما انرژی کم نداریم،ما الان  ۹۰۰ میلیون متر مکعب گاز تولید می‌کنیم و همه را در زمستان مصرف می‌کنیم و  پتروشیمی‌، فولاد، صنعت طیور و همه صنایع درگیر قطعی گاز می‌شوند و دچار چالش می‌شویم.

نماینده گرگان در مجلس، اضافه کرد: ما نرفتیم از بخش خصوصی استفاده کنیم، ما نرفتیم از این آفتابی که زیرش می‌سوزیم استفاده کنیم، ما می‌توانیم در کشور ۱۴۰ هزار مگاوات از انرژی‌های تجدید پذیر برق تولید کنیم، الان چقدر از آن استفاده می‌کنیم؟ الان ما در پیک مصرف حدود ۸۰ هزار مگاوات برق لازم داریم که ۱۶ تا ۲۰ هزار مگاوات کم داریم، در حال حاضر از انرژی‌های تجدید پذیر حدود ۹۰۰ مگاوات برق تولید می‌کنیم و بقیه از نیروگاه‌هایی تامین می‌شود که بعضاً با ۳۰ درصد بازدهی دارند فعالیت می‌کنند.

سنگدوینی ادامه داد: وقتی می‌توانیم بخش خصوصی را وارد کنیم چرا این کار را نکنیم، راه نجات کشور از مشکلات بخش خصوصی است، بیایند به بخش خصوصی بگویند شما برق تولید کنید ما تضمین می‌دهیم و امنیت به شما می‌دهیم، برقی را که تولید کرده‌اید خودتان مصرف کنید و در زمانی که نیاز ندارید ما برق شما را به قیمت مناسب خریداری می‌کنیم، شاید سال بعد شرایط بدتر از امسال هم بشود باید فکری کرد.

وی افزود: در قطعی برق بنده چه جوابی باید به مردم بدهم، در همین انرژی‌های تجدید پذیر حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان بدهکار هستند و پرداخت نشده است ما در کمیسیون انرژی از دستگاه‌های متولی که پرداخت کننده این پول هستند دعوت کردیم و گفتیم چرا پول این‌ها را پرداخت نمی‌کنید؟ گر این اتفاق رخ ندهد آنها هم نمی‌توانند به کار خود ادامه بدهند.

نماینده گرگان در مجلس درباره آزادسازی نرخ ارز ،  گفت: راه نجات کشور همین موضوع است، ما ارز در کشور کم نداریم ما بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد ارز در خانه‌های مردم داریم، باید زمینه‌های لازم برای اینکه این دلارها را وارد چرخه اقتصاد و تولید کنیم را فراهم کنیم تا مردم رغبت کنند ارزهای را که در خانه نگه می‌دارند را یا به بانک بیاورند یا سرمایه‌گذاری کنند.

سنگدوینی درباره سیاست انقباضی بانک‌ها در قبال پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی، اظهار کرد: الان بانک‌ها باید بیایند و بگویند درآمد استان از بخش طیور کجا می‌رود؟ آیا این درآمد نمی‌تواند سرمایه در گردش واحدهای صنعتی طیور استان را تامین کند؟ چرا باید یک تولید کننده برای تامین سرمایه در گردش سرگردان باشد، استان گلستان در حال حاضر ۳۶ روز از امنیت غذایی کشور را تامین می‌کند که عدد مهمی است، باید بانک‌ها بگویند چه میزان از منابع بانکی سایر استان‌ها و کشور به سمت تولید کنندگان این استان می‌آید.

وی عنوان کرد: این کشور هیچ چیز کم و کسر ندارد باید درست مدیریت کنیم، باید مدیران کارآمدی سر کار بیایند که دلسوز این صنعت و کشور باشند.

مهندس هلاکوئی مدیرعامل زنجیره بیتامین نیز در این نشست در پاسخ به سوالی درباره اینکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم رسیدن جوجه‌ریزی‌ها به ۱۷۰ میلیون قطعه بود و در دولت آتی باید این سیاست چگونه باشد، گفت: دولت‌ها در ادوار گذشته همواره تلاش کرده‌اند مصرف کننده را راضی نگه دارند که این موضوع باعث شده به تولیدکنندگان و سختی‌های که آنها متحمل می شوند، توجه نشود.

وی ادامه داد: در دولت جدید باید در سیاست جوجه‌ریزی جدید نظر ویژه‌ای شود، میزان نیاز کشور در حال حاضر بین ۱۲۰ تا۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در ماه است و با توجه به این میزان هم نهاده و جوجه یک روزه باید در دسترس باشد.

مدیرعامل زنجیره بیتامین، تصریح کرد: اگر ما بخواهیم مازاد این عدد را جوجه ریزی کنیم، باید برای بحث انرژی، بحث آب، بحث نهاده‌ها و خرید مازاد تولید از سوی پشتیبانی امور دام و یا صادرات مازاد تولید برنامه مناسبی داشته باشیم که اگر این اتفاق رخ ندهد قطعاً با چالش‌های زیادی مواجه خواهیم شد.

مهندس هلاکویی اضافه کرد: ما امروز سویه آرین را وارد چرخه تولید کرده‌ایم که ضریب تبدیل بالای دو درصد دارد و از سوی دیگر نژادهای وارد کرده‌ایم که میانگین ضریب تبدیل بین ۱/۶ تا ۱/۸ دارند، این موضوع چقدر در بهره‌وری و سوبسیدی که ما بابتش می‌دهیم تاثیرگذار است، اگر دولت آمده است که برای ۱۷۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی برنامه‌ریزی کند که مصرف کننده را راضی نگه دارد و تولید کننده را تحت فشار قرار دهد، کاملاً تصمیم اشتباهی است.

وی افزود: صنعت طیور با جوجه‌ریزی ۱۵۰ میلیون قطعه‌ای به حاشیه زیان رفت، مرغ ۵۱ هزار تومان شد، یعنی ۷ هزار تومان زیر قیمت مصوبی که یک سال پیش خود دولت تعیین کرده بود، اگر بیش از ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام شود، قطعاً صنعت طیور با فاجعه‌ای بزرگ روبرو می‌شود.

مدیرعامل زنجیره بیتامین اظهار کرد: اگر بیش از ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام شود یا تمام سردخانه‌های ما مملو از مرغ خواهد شد و یا اینکه این مازاد را باید صادرات کنیم که در این زمینه بازارسازی خوبی هم انجام نگرفته است و ممکن است با کاهش جوجه‌ریزی‌ها به دلیل زیان مرغداری‌ها مواجه شویم و از سوی دیگر چون دولت الان سیاست خود را حمایت از زنجیره‌ها قرار داده است، اگر اتفاقی برای صنعت طیور بیفتد قطعاً زنجیره‌ها آسیب بیشتری خواهند دید.

دکتر یحیی‌پور رئیس هیئت مدیره زنجیره بیتامین نیز در این نشست در پاسخ به سوالی درباره وضعیت صنعت طیور در استان گلستان‌ و مقایسه آن با سایر استان‌ها، گفت: در حال حاضر ۷ زنجیره تولید گوشت مرغ در سطح استان داریم که این تعداد زنجیره حدود ۷۰ درصد کل پرورش مرغ گوشتی استان را برعهده دارند.

وی ادامه داد: این زنجیره‌ها نیاز به نقدینگی دارند و تنها محصولی که در این زنجیره‌ها قابلیت فروش دارد مرغ کشتار شده است و در قالب این محصول است که پولی را دریافت می‌کنند تا نیازهای خود را برای پرورش دوره بعد مرتفع کنند.

رئیس هیئت مدیره زنجیره بیتامین تصریح کرد: در چند سال اخیر اتفاقی که افتاده این است که حلقه آخر که کشتارگاه‌ها هستند و نوک لوکوموتیو زنجیره‌ها برای بازگشت پول یک دوره پرورش هستند را دچار چالش جدی کرده‌اند.

دکتر یحیی پور با بیان اینکه کشتارگاه‌ها امروز زیانده شده اند، عنوان کرد: اگر بخواهم تشبیهی داشته باشم این گونه است که شما باید ۱۵ انسان را در نظر بگیرید که لبه پرتگاه هستند و برخی از این افراد از این لبه پرتگاه به پایین افتاده‌اند و برخی دیگر نیز در حال افتادن هستند، کشتارگاه‌ها ۲ سال است که زیانده شده اند و بعضاً روزانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان ضرر می‌دهند.

وی با تاکید براینکه تمامی سوبسیدها و یارانه‌ها به حلقه اول که مرغداران هستند تعلق می گیرد و فقط فشار و کنترل‌ها و بگیر و ببندها برای حلقه آخر، است اضافه کرد: به جای اینکه یک سیستم چیده شود که عرضه و تقاضا قیمت را تعیین کند، در حال حاضر به کشتارگاه‌ها فشار وارد می کنند که مرغ خود را به قیمت مصوب عرضه کنند و اگر کوچکترین خطای رخ دهد می‌آیند یقه ۱۵ تا کشتارگاهی که در سطح استان فعالیت می‌کنند را می‌گیرند، بنده می‌خواهم به این نکته اشاره کنم که قانون برای سطح کشور یکسان است.

رئیس هیئت مدیره زنجیره بیتامین اظهار کرد: با توجه به اینکه استان گلستان ۳۶ روز امنیت غذایی کشور را تامین می‌کند باید مشخص شود چه آورده‌ای به پشتوانه این ظرفیت وارد استان شده است.

دکتر یحیی پور تصریح کرد: باورشکستگی یکی از کشتارگاه‌ها تنها سرمایه‌گذاران آن متضرر نمی‌شوند بلکه مرغداران هم با آنها متضرر می‌شوند، چون کشتارگاه امانتدار محصولات تولیدی مرغداران هستند. اگر یک کشتارگاهی ورشکست شود ۲۰۰ مرغدار را هم همراه خود ورشکست می‌کند.

وی با بیان اینکه باید صنعت طیور در استان گلستان را با سایر استان‌ها مقایسه کنیم، ادامه داد: به طور مثال در مازندران به واسطه یک کشتارگاه ۵ حلقه زنجیره ایجاد شده است اما در گلستان یک کشتارگاه ممکن است ۵ حلقه دیگر را از بین ببرد.

رئیس هیئت مدیره زنجیره بیتامین با بیان اینکه باید نمایندگان مجلس و مسئولین استانی مطالبه‌گر باشند تا مشکلات صنعت طیور استان حل شود، اظهار کرد: مسئولان استانی باید افرادی باشند که در برابر دولت و وزیر جهاد کشاورزی مطالبه‌گر باشند نه اینکه در جلسات بگویند ما در هر شرایطی مرغ را تامین می‌کنیم، بدون اینکه تولید کنندگان را در نظر بگیرند، باید با کار کارشناسی مشکلات را احصا و به دنبال حل آنها باشند.

دکتر یحیی پور، گفت: تا زمانی که استان گلستان مدیرانی در این سطح تولید نداشته باشد هر اقدامی هم انجام دهیم باز هم مشکلات کمتر نمی‌شود بلکه بیشتر هم می‌شود، امیدواریم که سرنوشت صنعت طیور استان به مانند صنعت پنبه استان نشود.

وبلاگ آشپزی با بیتامین را اینجا ببینید: