به گزارش واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین، در چند روز گذشته علاوه بر افزایش قیمت ذرت در بازار، قیمت مرغ زنده نیز رو به افزایش بوده است برای بررسی علت این موضوع مصاحبه مشروحی با کیوان لشگری مدیرعامل شرکت تعاونی مرغداران استان قزوین،انجام شده است که در زیر متن این مصاحبه را میخوانید:
سوال:به عنوان اولین سوال اخیراً قیمت ذرت در بازار از 800/6 تومان به 11 هزار تومان افزایش پیدا کرده است به اعتقاد جنابعالی آیا این موضوع در قیمت تمام شده مرغ تاثیری دارد؟
لشگری:ابتدا این را عرض کنم در آنالیز قیمتی که برای قیمت مرغ زنده انجام شده بود، قیمت ذرت همان قیمت مصوب دولتی که 11 هزار تومان است در نظر گرفته شد و نمیتوان گفت این افزایش قیمت باعث افزایش قیمت مرغ میشود.
واردات یک کیلو گرم مرغ هم درست نیست
اما چرا قیمت ذرت در چند روز گذشته افزایش یافت، با توجه به اینکه بخش خصوصی وارد کننده ذرت است با دامپینگهای که از سوی دولت انجام میشد قیمت به زیر 7 هزار تومان رسیده بود و از سوی دیگر پس از جنگ روسیه و اوکراین هم در برخی مواقع ذرت اوکراین به نام ذرت ترکیه فروخته میشد در حالی که اصلا ترکیه ذرت ندارد.
**افزایش قیمت ذرت تاثیری در قیمت نهایی مرغ ندارد
در حال حاضر نگرانی بابت ذرت وجود ندارد و بیش از 4 میلیون و 100 هزار تن از این محصول ذخیره داریم و هنوز هم قیمت آن به قیمت مصوب که 11 هزار 300 تومان است، نرسیده است.
**بیش از 4 میلیون ذخیره ذرت داریم
این نکته را هم باید در نظر گرفت در حال حاضر قیمت سویا افت داشته و به زیر 17 هزار تومان رسیده است، پس اینکه قیمت ذرت افزایش داشته و بر قیمت نهایی محصول تولیدی اثر میگذارد بحث درستی نیست.
سوال:پس چرا در چند روز گذشته قیمت مرغ زنده قدری افزایشی بوده و به حدود 65 هزار تومان رسیده است؟
لشگری: در بحث آنالیز قیمت مشکل ما درباره ذرت و سویا و نهادهها نبود، چون قیمت مصوب مشخص است و بر اساس آن قیمت خرید انجام میشود، اما مشکل اصلی در زمینه جوجه یکروزه و بحث افزایش هزینههای سرباری است.
**مشکل اصلی امروز مرغداران قیمت جوجه یکروزه و هزینههای سرباری است
به طور مثال در آنالیز قیمت مرغ، قیمت جوجه یکروزه را 16 هزار و 900 تومان قرار دادهاند آیا الان به این قیمت میتوان جوجه خرید؟خیر! میانگین قیمت جوجه یکروزه در یکسال اخیر حداقل بالای 26 تا 27 هزار تومان بوده، از سوی دیگر نگاه نکنید با آنالیزهای که انجام دادهایم با افزایش قیمت حمل و نقل و هزینه افزایش دستمزد در ابتدای سال چیزی حدود 2 هزار تومان به قیمت تمام شده مرغ نسبت به سال گذشته افزوده شده است، حالا قیمت واکسن، انرژی و …. بماند.
**نسبت به سال گذشته 2 هزار تومان به هزینه تمام شده مرغ اضافه شده است
درباره سوال شما باید عرض کنم با آنالیزهای انجام شده اگر جوجه یکروزه با قیمت مصوب به دست تولیدکنندگان برسد قیمت نهایی همان 58 هزار تومان خواهد بود، این در صورتی است که امروز مرغداران جوجه را بالای 27 هزار تومان خریداری میکنند و این موضوع قیمت تمام شده را به بالای 62 هزار تومان افزایش داده است.
**قیمت منطقی مرغ زنده 62 هزار تومان است
اگر بخواهیم برای مرغ زنده در حال حاضر یک قیمت منطقی در نظر بگیرم باید بین 62 تا 65 هزار تومان باشد، از سوی دیگر مرغ کشتار شده هم باید بین 87 تا 89 هزار تومان باشد تا حداقل سودی به تولیدکنندگان برسد.
سوال:در چند روز گذشته بحث واردات جوجه یکروزه و تخم مرغ نطفه دار از ترکیه نیز به گوش میرسد فکر میکنید با حجم تولیدی که در بخش مرغ مادر انجام شده است آیا در این مقطع نیازی هست که واردات داشته باشیم؟
لشگری:این موضوع به ضرر کشور است، امروز ما ارز را به کشور ترکیه میدهیم تا جوجه یکروزه وارد کنیم تا مرغ تولید کنیم، این موضوع انجام میشود و مرغ تولید میشود و بعد از آن با مازاد تولید مواجه میشویم و مجبور میشویم آن را صادر کنیم، اینجا چه اتفاقی افتاده، ارز برای واردات نهادهها و جوجه دادهایم و بعد مرغ تولید شده با ارز ترجیحی را به کشورهای عربی با قیمت 100 هزار تومان که میشود یکونیم دلار تقریبا رایگان،صادر کردهایم.وقتی برای تولید برنامه نداریم این اتفاقات رخ میدهد که به ضرر کشور است.
**واردات جوجه یکروزه به ضرر کشور است
البته این را هم عرض کنم از این واردات جوجه یکروزه یک رانتی ایجاد میشود که سودش به جیب برخی افراد میرود، در چند وقت اخیر اتفاقاتی رخ داد که این موضوع را به خوبی نمایان کرد، به بخش خصوصی ارز ترجیحی داده شد تا جوجه یکروزه وارد کند تا به قیمت 16 هزار و 900 عرضه کند، اما وقتی دیدن که قیمت در بازار 30 هزار تومان شده است، به خریداران اعلام کردند که قیمت جوجه وارداتی به 25 هزار تومان افزایش یافته است.
**واردات جوجه یکروزه برای برخی رانت ایجاد کرده است
سوال: صادرات مرغ از سوی وزارت جهاد کشاورزی هم متوقف شده است این درحالی است که هم با مازاد تولید مواجه هستیم و هم اینکه تولیدکننده برای خود بازاری ایجاد کرده که با این شرایط قطعا این بازار را از دست خواهد داد؟
لشگری:قطعا با این تصمیمات به بازارهای صادراتی ضربه وارد میکنیم، امروز حرف عراقیها و افغانستانیها که مشتری مرغ ایران هستند این است که صادرات به این کشورها پایدار نیست، وقتی مثلا قیمت مرغ در ایران هزار تومان افزایش پیدا میکند صادرات متوقف میشود، این در حالی است که کشور ترکیه حتی اگر در داخل کمبود مرغ دارد و یا حتی اگر ضرر هم کند، بازهم مرغ آنها را تامین میکند.
**صادرات مرغ پایدار نیست
وضعیت صادرات مرغ ایران حکایت همان شترمرغی شده است که گفتند تخم بگذار گفت شترم و گفتن بار ببر گفت، مرغم، زمانی که قیمت بالا میرود صادرات متوقف میشود و وقتی قیمت پائین میآید صادرات آزاد میشود، این هم از بیبرنامگی در صنعت طیور نشات میگیرد.
**حکایت صادرات مرغ در ایران حکایت همان شترمرغ است
باید یک برنامهای تدوین کنیم مبنی بر اینکه در چه فصلی از سال چه میزان جوجهریزی داشته باشیم این هم کار سختی نیست، به طور مثال در بهمن و اسفند ماه مشخص است به دلیل ایام نوروز تقاضا زیاد میشود، اما در بهار و تابستان این ازدیاد تقاضا فروکش میکند، برنامهریزی برای این ایام واقعا کار سختی نیست.
**یکشبه با تصمیم خلقالساعه به صادرات ضربه میزنیم
تولیدکننده که عمدتاً بخش خصوصی است، تولید میکند به امید اینکه صادرات داشته باشد و بازار هم پیدا میکند اما یکشبه با یک تصمیم خلق الساعه تمامی برنامهریزیها برهم میخورد باید یکبار برای همیشه تکلیف خودمان با صادرات را مشخص کنیم.