واحد رسانه و تبلیغات شرکت بیتامین- یونس ترکچین و غزاله فغانی: دریافت کارمزد سنگین در سامانه ستکاوا، تامین نهادهها در چند ماه گذشته مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است.
مهندس حسین پهلوانان مدیر توسعه و بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار واحد رسانه و تبلیغات شرکت بیتامین به تشریح و علت برخی از این موارد پرداخته است.
سوال: از اینکه وقتی در اختیار ما قرار دادید تشکر میکنم، به عنوان اولین سوال در چند ماه گذشته تولید کنندگان و فعالان صنعت مرغداری با مشکلی به عنوان تامین نهادهها مواجه شدهاند، سازمان جهاد کشاورزی استان مشخصاً برای حل این مشکلات چه برنامهها و راهکارهایی داشته است؟
پهلوانان:بنده هم تشکر میکنم از رسانه بیتامین که وقت گذاشتند. تامین نهادهها برای مرغداران همانطور که استحضار دارید از طریق سامانه بازارگاه و به استناد تصمیماتی که در بخش تخصصی اتخاذ میشود صورت میگیرد.
نهادهها به ازای هر قطعه مرغ تولید شده اختصاص داده میشود، که از این میزان مقداری کنجاله سویا، مقداری ذرت و غیره است که این ترکیب آماده و مورد مصرف مرغداریها و واحدهای تولیدی قرار میگیرد.
با توجه به اینکه نیاز مرغداریها مشخص است سهمیه هر مرغداری بر اساس ظرفیت آن بر روی سامانه بازارگاه بارگذاری میشود اما در حال حاضر به دلیل برخی مسائل اقتصادی و درگیری واردکنندگان با تامین ارز، واردات این نهادهها با مشکل مواجه شده و زمانبر شده است اما سهمیههای اختصاص داده شده بالاخره تخصیص داده میشود دیر یا زود دارد اما سوخت و سوز ندارد.
سوال: در بحث بازارگاه تولید کنندگان انتقاداتی دارند به عنوان سازمان جهاد کشاورزی مشکلات و معضلاتی را که تولید کنندگان به سازمان ارائه کرده اند را از طریق وزارت جهاد پیگیری کردهاید؟
پهلوانان: مسائل و مشکلات را به وزارتخانه ارجاع دادهایم، البته ممکن است مواردی که اعلام شده کم باشد، با توجه به اینکه تامین نهادهها به صورت دورهای است و در سامانه بازارگاه بارگذاری میشود ممکن است چون تعداد مراجعه کننده در برخی مواقع زیاد است با مشکلاتی از جمله کندی اینترنت مواجه شویم.
ولی به لحاظ اینکه دوره درخواست ۶۰ روزه است تولیدکنندگان میتوانند در این فاصله خرید خود را انجام دهند، با عنایت به اینکه مراحل بارگذاری نیز متنوع است، سازمان جهاد کشاورزی نیز پس از تخصیص سهمیهها مشکلاتی از قبیل تاخیر در تحویل بار و غیره را از طریق معاونت بازرگانی پیگیری میکند، البته از سوی دستگاههای نظارتی هم که شورای راهبردی تامین نهاده است مشکلات پیگیری و رفع رجوع میشود.
سوال: برخی از تولید کنندگان اعلام میکنند دوره تحویل نهادهها در برخی مواقع به ۹۰ روز هم میرسد برای حل این مشکلات چه اقداماتی انجام دادهاید؟
پهلوانان: تحویل نهادهها بستگی به نحوه فروش دارد برخی از فروشها نقدی است که تا ۲۰ روز برای خریداران حمل میشود و برخی نیز به صورت نسیه است مثلاً تولید کنند کنندگان 40 روزه خرید میکنند که همان ابتدای بارگذاری شرایط فروش اعلام میشود، البته ممکن است در برخی مواقع در زمان حمل مشکلاتی ایجاد شود که برای کاهش این تاخیر پیگیریهای لازم از طریق سازمان جهاد کشاورزی استان انجام میشود.
سوال: درباره جوجهریزیها میفرمایید که وضعیت استان در حال حاضر چگونه است آیا این روند افزایشی بوده است؟ ظاهراً در ماه گذشته نیز ۱۴.۵ میلیون قطعه جوجهریزی انجام شده است؟
پهلوانان: با توجه به سیاستهای جدید وزارت جهاد کشاورزی برای تامین گوشت مرغ کشور، روند افزایشی را در چند ماه گذشته شاهد بودهایم و همانطور که اشاره کردید به ۱۴.۵ میلیون قطعه در مهرماه رسیدهایم، برنامه وزارتخانه این است که ظرفیت های تامین گوشت را افزایش بدهد به لحاظ اینکه گوشت مرغ یکی از اقلام مورد نیاز و اساسی سفره مردم است.
سوال: رتبه استان در حال حاضر از نظر جوجه ریزی ها چگونه است؟
پهلوانان: در حال حاضر رتبه دوم کشوری را داریم در برخی از ماهها نیز رتبه اول را داشتهایم.
سوال: در حال حاضر چه میزان گوشت مرغ در داخل استان تولید میشود و چه میزان از این تولیدات به خارج استان و مابقی در داخل استان توزیع میشود؟
پهلوانان: با توجه به برنامهریزیهای انجام شده و طبق آمار کشتارگاههای استان، ضریب تبدیل استحصالی بین ۷۵ تا ۷۷ درصد است، بر اساس کشتارهایی که انجام میشود میزان تولید متغیر است که از ۳۵۰ تن تا ۵۵۰ تن تولید داشتهایم و متوسط تولید گوشت ما در استان روزانه ۶۳۰ تن است که از این میزان متوسط ۱۸۱ تن به میدان بهمن تهران و 191 تن به سایر شهرستان های استان تهران و 148 تن به استان های همجوار یا دورتر به مانند اصفهان و یزد ارسال شده و حدود 110 تن در داخل استان توزیع شده است که در برخی مواقع به مانند روزهای اخر هفته این عدد کمی بالاتر بوده است.
البته بر اساس نرخ جمعیتی حدود ۱۵٠ تن روزانه مرغ برای استان گلستان در نظر گرفته شده است.
سوال: با توجه به آمارهایی که ارائه کردید استان گلستان در حال حاضر یکی از قطبهای تولید گوشت مرغ است برای اینکه ظرفیت تولید بالاتر برود و بازارهای بیشتری ایجاد کند در حال حاضر سازمان جهاد کشاورزی چه برنامههایی دارد؟
پهلوانان: در این راستا کلاسهای آموزشی برای واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده است، پیگیر نهادهها هم هستیم البته با توجه به اینکه سهمیه استان گلستان برای میدان بهمن تهران ۲۰۰ تن روزانه است پیگیر این موضوع هستیم برساس ظرفیت جوجهریزیها، نهادهها به استان تخصیص داده شود.
به لحاظ اینکه ما عمده تامین کننده مرغ تهران هستیم و از طرف دیگر هم از لحاظ اینکه ما جز استانهای معین هستیم و برای تامین این قضیه پیگیریهایی داشتهایم تا درصدی مازاد و بیشتر از استانهای دیگر به استان گلستان نهاده تخصیص داده شود تا انگیزهای برای مرغداران ایجاد شود که این موضوع را هم حضوراً و هم کتباً از طریق وزارت جهاد پیگیری کردهایم، البته استانداری و دستگاههای نظارتی نیز موضوع را پیگیری کردهاند و موافقتهای اولیه را نیز دریافت کردهایم.
سوال: در چند وقت اخیر تولید کنندگان بخش طیور انتقاداتی به وجود سامانههایی که با آنها درگیر هستند به مانند جامع انبارها، سماسط، بازارگاه و غیره داشتهاند و اعتقاد دارند تعدد این سامانهها باعث شده است که تولید کنندگان با مشکلات و چالشهایی روبرو شوند و گاهاً ایجاد خطا در این سامانهها منجر به تشکیل پرونده قضایی برای آنها شده است سازمان جهاد کشاورزی برای حل این مشکل چه اقداماتی انجام داده است؟
پهلوانان: با توجه به اینکه استان گلستان یکی از عمده تولید کنندگان گوشت مرغ کشور است تنظیم امور مربوط به این موضوع چون از مولفههای حکمرانی نظام است باید شفاف، هوشمند و توسعه پایدار داشته باشد و بر روی این موازین هم اسناد بالادستی زیادی وجود دارد.
البته همانطور که اشاره کردید سامانههای متعددی در خصوص بحث طیور وجود دارد ولی در بحث شفافیت صنعت مرغ از ابتدا تا مصرف کننده یک سامانه جدیدی طراحی شده که طرف قرارداد وزارتخانه است، ستکاوا با طرفیت انجمن کشتارگاهها، اتحادیه مرغداران و شرکتی که مسئولیت این برنامه را دارد انجام شده است و سازمان جهاد کشاورزی نقش نظارتی بر این سامانه دارد تا از طریق این سامانه هوشمندسازی و شفافیت را ایجاد کند.
همراهی واحدهای تولیدی، کشتارگاهها و سامانه سه ضلع مثلث تولید گوشت مرغ است. استان گلستان جز اولین استانهایی است که این سامانه هوشمند را اجرایی کرد، اگرچه استانهای دیگر هم پایه کار هستند و از این سامانه یا سامانههای دیگر استفاده میکنند ولی در برخی موارد استان گلستان در استفاده از این سامانهها پیشگام بوده و در برخی مواقع نیز عقب افتاده است، این هم دلیلش این است که همراهیهای لازمی که باید انجام میشده انجام نشده است و ممکن است برخی افراد منافعشان با وجود این سامانهها به خطر بیفتد و نمیخواهند کار پیش برود و ممکن است یک سری کوتاهیهایی از طریق سامانه وجود داشته باشد که باید موانع آن برطرف شود، از طرف دیگر هم با این سیاستهایی که اعلام شد ستاد تنظیم بازار مصوبهای داشته که حتماً باید در قالب سامانههای هوشمند به مانند ستکاوا موضوعات دنبال شود.
سوال: به نظر شما لزومی به ایجاد سامانه های متعدد بوده است؟
پهلوانان: هر سامانهای در حال حاضر یک فعالیت مخصوص به خود را دارد به طور مثال سامانه قرنطینه سازمان دامپزشکی سامانه کدرهگیری بهداشتی است و مقاصد و مبدا بار را مشخص میکند، سامانه سماسط سامانه جوجهریزی است و برنامه خودش را دارد و سامانه ستکاوا بحث هوشمندی تامین و توزیع تا مصرف کننده را دنبال میکند که شفافیت نیز در این عرصه دنبال میشود.
البته وزارتخانه به دنبال این است که یک پنجره واحدی را ایجاد کند که همه سامانهها را متمرکز کند که در قرارگاه رصدخانه کشاورزی این کار در سطح وزارتخانه دنبال میشود.
سوال: درباره ستکاوا به طور مثال برخی از تولید کنندگان به دریافت کارمزد سنگین ماهانه از سوی این سامانه اشاره میکنند و یا مجموعه بیتامین در بحث تامین مرغ در روزهای تعطیل از طریق کشتارگاههای این شرکت انتقاداتی دارد؟
پهلوانان: درباره موضوع دومی که گفتید و اینکه کشتارگاهها تعطیل هستند، تعطیلی کشتارگاهها برنامه هفتگی دارد، برخی از مواقع کشتارگاه بیتامین پیش قدم میشود و ارتباط برقرار میکند و اعلام میکند، مثلاً در ایام تعطیلات عاشورا و تاسوعای حسینی کوتاهی استان در تولید مرغ را جبران میکند و ما هم تشکر میکنیم بابت این همکاری و شاهد این قضیه هم بودهایم اما اینکه اجبار کنیم که صرفاً شما باید تامین کننده مرغ باشید اینگونه نیست.
درباره کارمزد سنگین هم از نظر شما این عدد سنگین است، این کارمزد را ما در استان مشخص نمیکنیم این کارمزد، کارمزدی است که خود وزارتخانه ابلاغ کرده است، اینکه گفته میشود این کارمزد را هم کشتارگاهها متحمل میشوند نادرست است، در نهایت این کارمزد را خود مصرف کننده پرداخت میکند.
البته قرار شده است جلساتی درباره روش برداشت کارمزد با دوستان داشته باشیم و به لحاظ اینکه انتهای خط تولید گوشت مرغ کشتارگاهها هستند و در آن زمان کارمزد برداشت میشود این تصور ایجاد میشود که کارمزد از سوی آنها پرداخت شده است که اینگونه نیست.