اصغر نادران دبیر انجمن کشتارگاههای استان گلستان در گفتوگو با خبرنگار واحد رسانه و تبلیغات بیتامین با اشاره به وجود چندین سامانه در حوزه تولید گوشت قرمز و مرغ، گفت:پیش از اینکه سامانههای متعددی راه اندازی شوند، سامانهای به نام سماصط وجود داشت که در اختیار اتحادیه وزارت جهاد کشاورزی بود و مرجع صدور مجوز برای جوجهریزیها بود و زمانی که مرغدار شرایط عرضه را داشت در این سامانه اعلام میکرد و دامپزشکی مجوز کشتار میداد.
توزیع روزانه 110 تن مرغ در استان گلستان/نوسانات قیمت مشکل اصلی تولید کنندگان است+فیلم
وی ادامه داد:دامپزشکی هم سامانهای دارد به نام قرنطینه بهداشتی که طبق قانون راه اندازی شده است، وقتی مرغ میخواهد از کشتارگاه خارج شود از این سامانه مجوز دریافت میکند.
دبیر انجمن کشتارگاههای استان گلستان تصریح کرد: یک سامانهای هم برای وزارت صمت است، به نام سامانه جامع انبارها که چند سال پیش راه اندازی شده و کل معاملات درسطح کشور از سوی انباردارها و تولید کنندگان در آن سامانه انجام میشود و خریدار از همان سامانه خریدهای خود را انجام میدهد.
نادران با بیان اینکه اخیراً با تصمیم وزارت جهاد کشاورزی سامانهای هم به نام ستکاوا راه اندازی شده که مرغداران موظف هستند مرغ خود را در این سامانه ثبت کنند، عنوان کرد: کشتارگاهها هم باید از طریق این سامانه مرغ را تامین کنند و گوشت گرم هم باید از طریق این سامانه عرضه شود.
وی اظهارداشت: در کنار این سامانه سامانه قرنطینه نیز همچنان به قوت خودش باقی است، دامپزشکی طبق آن سامانه مجوزها را صادر میکند و تا زمانی که مجوز از طریق سامانه قرنطینه صادر نشود نمیتوان به اتکا سامانه ستکاوا مرغ را عرضه کرد چون اصلاً قابلیت اجرایی ندارد.
دبیرانجمن کشتارگاههای استان گلستان اضافه کرد:این موضوع باعث ایجاد گرفتاریهایی برای کشتارگاهها شده است، البته آن سامانه سماصط با کشتارگاهها کاری ندارد، ولی وقتی کشتارگاهی میخواهد کشتاری انجام دهد سامانههایی به مانند قرنطینه، ستکاوا و جامع تجارت وجود دارد که باید آنها را تکمیل کنند.
نادران گفت:البته درباره سامانه تجارت سختگیریهایی زیادی وجود ندارد اما برخی کشتارگاهها به تصور اینکه سامانه ستکاوا عملیاتی شده است محصول خود را در سامانه جامع تجارت ثبت نکردهاند و گرفتاریهایی برای آنها به وجود آمده است.
وی افزود:کشتارگاه یک واحد تولیدی است و باید نیروهایی برای ثبت کردن محصولات خود استخدام کند که مشکلاتی را نیزایجاد میکند.اگرچه کار به لحاظ فضای مجازی توسعه پیدا کرده اما مشکلاتی ایجاد شده است.
دبیر انجمن کشتارگاههای استان گلستان ادامه داد: به اعتقاد بنده نیازی به ایجاد این اندازه سامانه وجود نداشت، بهتر بود که تمامی سامانهها ادغام میشدند تا این مشکلات به وجود نمیآمد، اگرچه در حال حاضر هم ستکاوا در سراسر کشور اجرایی نشده و در برخی استانها به مانند استان گلستان همکاری داشتند و کار را شروع کردهاند.
نادران افزود:در حال حاضر سامانه ستکاوا مشکلاتی دارد و همه نواقص آن برطرف نشده و بیشتر آزمون و خطاست، روز اولی که اعلام شد از این سامانه استفاده شود مقرر شد اگر مرغدار، مرغ خود را عرضه کرد و جذب بازار نشد، شرکت پشتیبانی امور دام آن را با قیمت مصوب خریداری کند در حالی که شرکت پشتیبانی این آمادگی را ندارد، آنها هم تابع شرایط خاصی هستند، ایجاد سامانههای جدید بیشتر از اینکه مانع زدایی کنند، مانع افزایی کرده اند.
وی درباره اینکه آیا سامامانه ستکاوا بر اساس قانون راهاندازی شده است یا خیر؟، گفت: خیر، بر اساس قانونی که رفته باشد و مسیر مجلس را طی کرده باشد تشکیل نشده، خود وزارت جهاد این تصمیم را گرفته و آن را عملیاتی کرده است.
دبیرانجمن کشتارگاههای استان گلستان اضافه کرد: الان هم بحث تشکیل وزارت بازرگانی است، ممکن است متولیان این وزارتخانه تصمیم بگیرند که همان سامانه جامع انبارها پاسخگوی نیازهاست و از آن استفاده شود، در هر حال باید تکلیف تولید کننده را روشن کنند تا چه زمانی باید آنها سرگردان باشند.