واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین، یونس ترکچین-زهرا ژولیک- این روزها قطعی برق در بخش صنایع مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است و در این زمینه رمضان بهرامی رئیس خانه صنعت و معدن و تجارت استان گلستان معتقد است این وضعیت در حال نابود کردن زیرساختهای تولید در کشور است، برای بررسی این موضوع و همچنین بررسی وضعیت صنعت در استان گلستان مصاحبهای تفصیلی با وی انجام دادهایم که در زیر متن این مصاحبه را میخوانید:
سوال: آقای بهرامی ممنون از اینکه وقتی در اختیار ما قرار دادید تا این مصاحبه را درباره صنعت استان داشته باشیم، به عنوان اولین سوال،عمده ترین مشکلی که امروز تولیدکنندگان گلستانی با آن مواجه هستند بحث ناترازی انرژی است، قطعی برق در چند ماه گذشته به شدت تولیدکنندگان را دچار مشکل کرده است؟به اعتقاد جنابعالی این ناترازی چه میزان به صنعت به ویژه صنعت طیور ضربه وارد کرده است؟
بهرامی: بنده هم تشکر میکنم از اینکه وقتی گذاشتید و تبریک عرض میکنم به مجموعه بیتامین که این فضای اقتصادی همراه با رسانه و گفتمان و با استفاده از کارشناسان به دنبال ارائه راهکار برای برون رفت از مشکلات صنعت استان است، یکی از مشکلاتی که ما در استان داریم بحث کمبود تریبون و رسانه تخصصی اقتصادی است، امروز ایجاد رسانه تخصصی در حوزه طیور کار بسیار ارزشمندی است.
اما درباره سوال جنابعالی، همه ما بخش خصوصیها بر اساس آمار و ارقام و واقعیتها صحبت میکنیم، واقعیتی که وجود دارد این است که، سهم درصد این ناترازی از کجا نشئت میگیرد؟ اینکه بخواهیم وارد بحثی شویم که علت کجاست، می توانیم بگویم اولین دلیل این است که کشور تحریم است و ما اعتقاد داریم که در تحریم یک سری اتفاقاتی رخ میدهد، اما این را هم باید در نظر گرفت مصرف انرژی در تولید و صنعت چه میزان است؟ این برای ما خیلی مهم است که امروز میآیند و برق چاههای کشاورزی و برق مرغداریها را قطع میکنند، پس تولید کنندگان یک درک درستی از فشارهای تحریم بر صنعت برق دارند.
** تولیدکنندگان قطعاً درک درستی از تحریم و مشکلات کشور دارند
ولی اگر بیاییم و به آمار نگاه کنیم درصد ناچیزی از مصرف برق را صنعت دارد، هر بخش خصوصی در هدف گذاری عملیاتی- اجرایی خودش به ۱۰ تا ۲۰ درصد مشکل بر بخورد از نگاه مدیریتی استفاده میکند، ما در بحث صنعت زیر ۱۰ درصد استفاده میکنیم، آیا زمان آن نرسیده است که به جای اینکه بیاییم راحتترین راه را انتخاب کنیم و یک کلید را بزنیم و برق را قطع کنیم بیاییم این موضوع را مدیریت کنیم و اینکه این برق را چگونه توزیع کنیم که چرخ صنعت بچرخد.
**مشکل قطعی برق مدیریتی است
بنده احساس میکنم در بحث قطعی انرژی به ویژه در بخش صنعت تنها مولفهای که ما میتوانیم ارائه کنیم بحث مدیریتی است، چندین سال است که ما با مشکل انرژی و قطعی برق مواجه هستیم آیا از همین امروز برای سال آینده و مدیریت این موضوع برنامهای داریم؟ قطعا خیر.
**با قطعی برق تولید ناخالص کشور را هدف گرفتهایم/هیچ دشمنی زیرساختهای کشور را هدف نمیگیرد
اینکه یک بخشنامهای صادر کنند و برق را قطع کنند راهکار نیست، اخیرا در فضای مجازی دیدم که قرار برق صنعت استان خراسان جنوبی دو هفته قطع شود، واقعاً اینها یا متوجه نیستند یا خائن به کشورهستند، با این کار تولید ناخالص مملکت را هدفگذاری کردهاند، کاری که هیچ دشمنی با کشور نمیکند که بیاید زیرساختهای کشور را به هم بزند کاری که امروز ما داریم میبینیم در حوزه انرژی دستگاه نظارتی باید هدفش را پیدا کنند، واقعاً با ما راحت صحبت کنند و بگویند که هدف چیست؟ آیا واقعاً یک تفکری هست که از وزارتخانه میخواهد صنعت و تولید را نابود کند یا واقعاً یک چیزهایی است که ما نمیدانیم.
هر زمانی به قطعی برق اعتراض میشود، یک برگهای را از شورای عالی امنیت ملی میآورند و به ما نشان میدهند و میگویند این تصمیم شورا است، نه اتفاقاً شورای عالی امنیت ملی میگوید از تولید حمایت شود این ناتوانی مدیران است که به این نکته اشاره میکنند و ورود میکنند.
**اعتراض به قطعی برق را با برگهای از شورای عالی امنیتملی رفع و رجوع میکنند
حال پیشنهاد و راهکارچیست؟ باید بیایند و با بخش خصوصی همکاری کنند، همانطور که این شرکت بیتامین امروز با جوانان فرهیخته یک ارزش افزودهای ایجاد کرده و زنجیره با ارزش در استان پیاده کرده است و در اقتصاد کشور نقش خوبی دارد قطعا حاضر است در بحث انرژی کمکهای لازم را داشته باشد، اگر از تولید کنندگان کمک بخواهند همه بزرگان تولید وارد میشوند و حمایت میکنند، دوستان شما حمایتهای زیرساختی را داشته باشید ما تولید کنندگان انرژی خودمان را خودمان برایش برنامهریزی میکنیم، امروز دیر است نگذاریم این مشکل به سال آینده برسد و گرما شروع شود و دوباره برق را قطع کنیم یا سرما شروع شود و گاز را قطع کنیم، اجازه بدهند ما برق و گاز برای صنعتمان را خودمان از همین کشور ترکمنستان وارد کنیم.
**اجازه بدهند برق صنایع را خود تولیدکنندگان تامین کنند یا از کشور ترکمنستان وارد کنند
دوستان اگر در بخش انرژی عرضه تولید نداریم پس ما را به مشارکت بگیرید یا ما واحد نیروگاهی بزنیم شما حمایت کنید (البته نه با قراردادهای استثماری که هزینههای ریخت و پاشهای شما را بخش خصوصی بدهد همان میزانی که از ترکمنستان خریداری میکنید از بخش خصوصی خرید کنید) و یا اینکه اجازه بدهید ما با کشورهای همسایه وارد مذاکره شویم و برق را خودمان تامین کنیم.
استان گلستان با تمامی استانها فرق دارد ما خط نیروی انتقال برق و گاز از کشور ترکمنستان داریم، بخش خصوصی را باید جدی بگیرند، دولت تا زمانی که بخش خصوصی را جدی نگیرد مشکلات همینطور باقی خواهد ماند.
**میترسم پائیز آب شرب صنایع را هم قطع کنند
در حال حاضر دو مولفه است که دولت بر روی آن دست گذاشته است، یک قطعی برق در تابستان و دیگری قطعی گاز در زمستان، مطمئناً فصل پاییز هم با کمبود سفره آب زیرزمینی مواجه خواهیم شد، میترسم در این فصل آب شرب صنایع را هم قطع کنند، احساس بنده این است که راه صنعت به بیراهه میرود و مسیر بر روی ریل خودش نیست و یک سری افراد نابلد و ناکارآمد برای صنایع بخشنامه صادر میکنند، مردم و بخش خصوصی آمادگی کامل دارند تا ورود کنند و مشکلات را برطرف کنند، البته این قصهها فقط با عکس گرفتن و سخنرانی کردن و با بخشنامه بازی کردن درست نمیشود.
**راه صنعت به بیراهه میرود و مسیر بر روی ریل خودش نیست
در این قسمت ما قانون زیاد داریم قانون بهبود فضای کسب و کار همه این مسائل را دیده است، دولت حق قطع کردن برق را ندارد، اگر هم چنین کاری میکند باید خسارتش را بپردازد، ما روزانه 5 هزار میلیارد تومان خسارت یک روز تعطیلی در صنعت را داریم، این هزینه الان محسوس نیست و دیده نمیشود ولی در درآمد کشور دیده میشود.
**دولت حق قطع کردن برق را ندارد، اگر هم چنین کاری میکند باید خسارتش را بپردازد
در پایان سال یک خروجی و آمار و ارقام در اقتصاد کشور داریم، نمیتوانیم این روش را در پیش بگیریم و حرف از توسعه و افتتاحهای جدید بزنیم، یا اینکه این روش را در پیش بگیریم و بعد دنبال بازارهای صادراتی جدید بگردیم.
**روزانه 5 هزار میلیارد تومان خسارت یک روز تعطیلی در صنعت است
بنده یک خاطرهای هم به شما بگویم در زمان جنگ تحمیلی ما با دوستان خودمان در قطار بودیم و به سمت اهواز حرکت میکردیم، در بین راه اعلام کردند که جنگندههای رژیم بعثی پل درود را بمباران کردهاند و این پل آسیب دیده است، در آنجا یک پل طنابی درست کردن که رزمندهها از آن پل عبور کنند، یعنی دشمن ما آمد زیرساختهای ما را از بین برد اما ما حلش کردیم کاری که امروز بخش نامهها انجام میدهد این است که زیرساختهای ما را از بین میبرد و جای حل کردن نیست.
**بخشنامهها زیرساختهای کشور را از بین میبرند
این ناترازی و قطعی برق اقتصادمان را نابود میکند و برگشتن به نقطه قبل خیلی سخت است از یک سو قطعی برق داریم و از یک سوی دیگر سوخت به تولید کنندگان نمیدهند، عملاً تولید کننده به دلیل اینکه دچار یک سری دغدغه شده است دیگر فکرش به دنبال تولید نیست و فکرش به دنبال حل مشکلات انرژی و سامانهها و غیره است.
احساس بنده این است که دستهایی در کار است که یک سری موانع در تولید ایجاد شود ما نان مردم را قطع میکنیم و کارگر را بیکار میکنیم به کارگر میگوییم بروید در خانههایتان پنکه و کولر را روشن کنید و زیر آن بنشینید.
بنده به عنوان رئیس خانه صنعت و معدن تجارت استان به کارخانههای زیادی برای بازدید رفتهام، خواسته کارگران این است که برق کارخانه را قطع نکنند و میگویند برق خانه ما را قطع کنید ما میگوییم چرا؟ میگویند اگر برق خانه ما را قطع کنید ما تحمل ۲ تا ۳ ساعت قطعی برق و گرما را داریم، اما اگر نان ما را قطع کنید نمیتوانم زندگی کنیم.
**کارگران درخواست دارند برق واحد تولیدشان قطع نشود
اگر کارخانجات جمع شوند بزرگترین سرمایه که نیروی انسانی است را از دست میدهیم، دوستان اجازه بدهید بقیه متخصصان سر جای خود باشند اگرعذر اینها را از حوزه تخصصیشان بخواهیم فقط میتوانند اگر جسارت نباشد یا در خیابان سرگردان شوند و یا مسائل و هنجارهای اجتماعی را ناهنجار کنند و یا اینکه به بخش خدمات اسنپ اضافه شوند، چون رشته تخصصیشان را ازشان گرفتهایم، شما نگاه کنید حتی یک سالندار در مرغداری هم تخصص دارد، اگر اینها را از دست بدهیم کجا میخواهیم دوباره آنها را تربیت کنیم، نیروی انسانی بزرگترین سرمایه یک بنگاه اقتصادی است که بیکاری آنها تبعات فراوانی دارد.
تنها مسئلهای این نیست که ما با یک کلید برق را قطع کنیم، در روزهایی که تولید نیست بانک کجای کار است، تامین اجتماعی و امور مالیاتی کجا هستند قرار نیست سهم درصدی که از قطعی برق باید داده شود را فقط بخش خصوصی پرداخت کند،چرا با یک رفتار میخواهیم تولید کنندگان را ببریم که در کوچههای تاریک دور بزنند.
**زمانی که برق قطع است بانک، تامین اجتماعی و امور مالیاتی کجا هستند
بنده معتقدم بهرهوری کار در کشورمان با احتساب دو و نیم روز مرخصی کارگر، تعطیلات روز جمعه، تعطیلات رسمی و قطعی برق ۱۳.۵ روز است، ولی اگر پاداش، عیدی و سنوات و غیره کارگر را حساب کنید مشخص میشود که نیروی یک واحد صنعتی در ماه تها ۹ روز کار میکند اما یک ماه حقوق میگیرد، ما ازحقوق دادن به کارگران ناراحت نیستیم ولی در تولید دیگر چیزی در نمیآید.
شما وقتی ۹ یا نهایتاً ۱۰ روز کار میکنید بانک، تامین اجتماعی، امور مالیاتی گردش مالی یک ماهه را میخواهد به اعتقاد بنده تولید کننده در این تصمیم گیریها واقعاً مظلوم واقع شده است و اگر کسی عمداً این کار رانجام میدهد عذاب سختی برایش در روز قیامت در نظر گرفته خواهد شد چون نان مردم را قطع کرده است.
سوال: یکی دیگر از مشکلاتی که تولیدکنندگان امروز با آن سر و کار دارند بحث عدم حمایت سیستم بانکی از تولید است، امروز آنها سیاست انقباضی در پیش گرفتهاند، به اعتقاد جنابعالی این موضوع در حال حاضر چه تاثیری بر صنعت استان گذاشته است؟
بهرامی: امروز بانکها به هیچ کسی پاسخگو نیستند و کار خودشان را انجام میدهند این کاری که انجام میشود برای ۹۰ درصد تولید کنندگان است، برای ۱۰ درصد باقی مانده که نقش کمتری در تولید دارند منابع مهیا است.
**بانکها به هیچ کس پاسخگو نیستند/بانکها پول دارند اما برای افراد خاص
بانکها پول را به کسی میدهند که پولشان زاییش داشته باشد، چطور بانکهای پایتخت همین تولید کنندگان استان که میروند آنجا حساب باز میکنند حمایتهای خوبی از آنها میکنند، اینکه بانکها بیایند و کار روتین خودشان را انجام بدهند کار مهمی انجام نمیدهند، اینکه بتوانند از سایر بانکها که تراز مثبتی دارند منابع به استان وارد کنند و به فضای کسب و کار رونق بدهند این هنر است.
متاسفانه ما مشکل مدیریتی در استان و کشور کم نداریم، این هم جز مسائل مدیریتی است، بانکها وضع مالی خوبی دارند و پول دارند، اما برای افراد خاص، بانکها امروز رغبتی ندارند که به تولید کنندگان پول بدهند، البته حق هم دارند چرا؟ بانکها میگویند دولت که به اینها برق نمیدهد و تامین اجتماعی که سهمش را میگیرد و مالیات هم که گرفته میشود، اگر ما وام بدهیم ریسک است و نمیتوانیم مطالباتمان را وصول کنیم، وقتی که سر تولید میزنیم و آن را ضعیف میکنیم بانکها هم میگویند اینها قشر ضعیف هستند، البته در آینده این روش با بحث اعتبارسنجی بدتر نیز خواهد شد.
برای روشن شدن این موضوع میخواهم یک مثالی بزنم، مثلاً همین زنجیره بیتامین که در حوزه گوشت سفید فعالیت میکند میخواهد از بانک برای صادرات اعتباری دریافت کند، تولید کننده صبح از خواب بیدار میشود یک بخشنامه میآید که صادرات ممنوع شده است، مشخص است که بانک به او اعتباری نمیدهد.
**7 برابر باید هزینه کنیم بازاری که باید یک بخشنامه از دست دادهایم را دوباره به دست بیاوریم
یک تولید کننده زحمت میکشد بازار خارج از کشور را میگیرد و بعد یک بخشنامه میآید صادرات را ممنوع میکند و دوباره باید ۷ برابر هزینه کنیم همان بازاری که پیدا کرده بودیم را به دست بگیریم این روش چقدر زمان میبرد و چقدر فرسایشی میشود. آیا واقعاً بعد از هزینه دوباره آن هزینهها باز میگردد بنده اعتقاد دارم خیر. بازار از دست رفته و دوباره به دست آمده قطعاً مثل بازار اول بکر نیست، این وضعیت در چند سال گذشته باعث شده که ما بازارهای بکری را در حوزه مرغ از دست بدهیم.
اینها مسائلی است که باعث شده بانکها به تولید کنندگان نگاه نکنند، رانتها و فشارهای مختلف از سایر دستگاهها باعث شده که بانکها در اعطای تسهیلات پا پیش نگذارند میرویم و میگوییم وام میخواهیم ما را حواله میدهند به دستگاههای نظارتی به خدا دستگاههای نظارتی ناراحت نیستند به بخش تولید کمک شود، دستگاههای نظارتی چه کسانی هستند، سه چهار تا هستند که همشان پای کار هستند چرا تولید کنندگان را از دستگاههای نظارتی میترسانید. بانکها تخلفات خودشان را با این بهانه پوشش میدهند سران سه قوه جلسه میگذارند که از تولید حمایت کنند بععد بانکها انحراف ایجاد میکنند.
**بانکها تولیدکنندگان را از دستگاههای نظارتی میترسانند
چطور یک واحدی بالای ۱۰۰ میلیارد تومان ۱۵ سال است به سیستم بانکی بدهکار است و یک خوشه گندم هم در بخش کشاورزی تولید نمی کند و اخیراً هم ۵ سال این بدهکاری تمدید میشود، ولی برای واحد تولیدی کشاورزی که وام گرفته یک تراکتور خریده و یا یک مرغداری که سرمایه در گردش نداشته و تسهیلات دریافت کرده اجرائیه صادر میشود.
سوال: تولیدکنندگان با یک چالش دیگری به نام تصمیمات خلق الساعه و بخشنامههای یک شبه مواجه هستند، به اعتقاد جنابعالی این موضوع چه میزان بر صنعت تاثیرگذار بوده است؟
بهرامی: یک سری اتفاقات افتاده است که بایستی رسانهها مطالبهگری کنند، یک سری امضاهای طلایی وجود دارد که یا سازماندهی شده است یا اینکه سهوی است، ولی اتفاق میافتد، یک بدنه کارخانجات تولید بخشنامهها داریم که بدنه کارشناسی قوی ندارند و یا خائن به مملکت هستند، صنعت طیور را به طور نمونه نگاه کنید، این بخشنامههایی که میآید و شل کن و سفت کن میکند و صادرات را ممنوع میکند چقدر به این صنعت ضربه وارد کرده است، مرغ با سردخانه به لب مرز میرود و با یک بخشانامه بازگردانده میشود، چه اتفاقی برای سلامت آن مرغ و بهداشت آن میافتد و چه میزان هزینه برای آن شده است، مرغ یک بار معمولی نیست این مرغ یک تاریخ مصرف دارد.
**تصمیمات خلقالساعه توان و سیستم تولید کشور را نابود کرده است
در طول این چند سال به دفعات شاهد این موضوعات بودهایم، این اتفاقات سیستم و توان تولید کشور را نابود کرده است. اگر بخواهم مثالی در این باره بزنم این را باید عرض کنم که ما چند سال پیش به یک کشوری مرغ صادر میکردیم به دلیل همین تصمیمات خلق الساعه صادرات به این کشور قطع شد و پس از آن آنها رفتند از ترکیه مرغ وارد کردند و بعد از مدتی زنجیره تولید گوشت مرغ برای خودشان ایجاد کردند، پس از این اتفاقات قرار شد این کشور از ایران خوراک دان وارد کند، پس از مدتی صادرات خوراک هم به این کشور ممنوع شد و علت آن را هم اعلام کردند که این کالا استراتژیک است ما به جای اینکه آن بازار را از دست بدهیم میتوانستیم با تعرفه گذاری هم صادرات داشته باشیم هم درآمد دولت را بالاتر ببریم.
در هیچ کشوری یک شبه این گونه ممنوعیتها را اعمال نمیکند و با تعرفه بازی میکنند ما حاضریم در بازار ضرر کنیم ولی بازار را از دست ندهیم در بازار یک مرحله یا نهایتاً دو مرحله ضرر وجود دارد ولی بالاخره سود هم داریم همین کشوری که قرار بود ما به آنجا صادرات داشته باشیم الان با بخشنامههایی خلق الساعی که ما داشتیم خودشان تبدیل به صادر کننده مرغ شدند و ما بازار را دودستی به آنها تقدیم کردیم. اینها آفت تولید در کشورمان است.
در همین صنعت طیور باید مشوقهایی برای مرغداران در نظر بگیریم، مثلاً اگر ضریب تبدیل خوبی داشتند بازگشت ارزشان را تسهیل کنیم، دوستان شما اصلاً کار نداشته باشید تولید کننده راه مبادله ارز را میداند، متاسفانه در هر کجایی که منابع مالی هست شامه برخی از رانت خواران تیز میشود این رانتخواران در هر دو بخش خصوصی و دولتی هم وجود دارند، روشی که ما در صادرات گرفتهایم فقط به زیرساختهای تولید ضربه وارد میکند.
**هرکجا منابع مالی هست شامه رانتخوارن تیز میشود
سوال:تولیدکنندگان اعتقاد دارند با مشکلات فروانی تولید میکنند اما از سوی دیگر مالیات های که پرداخت میکنند همخوانی با تولید و درآمد آنها ندارد؟
بهرامی: عمق فاجعه در حوزههای مختلف به قدری زیاد است که شاید ریزترینش مالیات باشد، مالیات اگر هدفمند هزینه شود تولید کننده تامینش میکند، مالیات برای چه برخی از واحدهای تولیدی را اذیت میکند به خاطر این است که درآمد ندارند. شما اگر درآمد داشته باشید مالیات نمیدهید؟
این فشارهای کسب و کار و این مسائلی که عنوان شد باعث شده که ما در بحث مالیاتی با چالشهای مواجه شویم و نتوانیم تعهدات خودمان را انجام دهیم، باید از قوانینی که در حوزه مالیات وجود دارد خوب استفاده شود البته مجلس هم باید یک بازنگری در قوانین موجود در حوزه تولید داشته باشد.
**مجلس بازنگری در قوانین کسب و کار داشته باشد
مالیات ستانی باید به سمتی برود که از همه کالاهای مختلف مالیات دریافت شود نه اینکه فقط تولید کننده آن را پرداخت کند، ما نگران هستیم چرا؟ چون حلقههای بعد از تولید ما چندین برابرنسبت به تولیدکننده سود میکنند و نقشی در مالیات دهی هم ندارند.
**حلقههای بعد از تولید سود بیشتری از تولیدکننده میبرند و مالیات هم نمیدهند
شناسایی مودیان جدید حتی به اندازه ناچیز هم باشد نظر بخش خصوصی است، زیرا تولید کنندگان جای مشخصی دارند و هیچ کجا نمیتوانند بروند و مالیات خود را پرداخت میکنند، آنطور که شنیدهایم در حال نوشتن بودجه سال آینده هستند و باز هم نگاه بر این است از افرادی که وجود دارد مالیات دریافت شود افرادی در کشور ما هستند که درآمد خوبی دارند و مالیات نمیدهند و دستگاههای مالی مالیاتی به دنبال آنها نمیروند و فشار را به همانهایی که هستند وارد میکنند، مالیات را مثلاً ۲۵ درصد افزایش میدهند و بعد ۵ درصد پایین میآورند و میگویند به تولید لطف کردهایم اول تولید را نابود میکنند بعد لطف میکنند.
**مالیات را 25 درصد اضافه میکنند بعد 5 درصد کم میکنند میگویند لطف کردهایم/اول تولید را نابود میکنیم بعد لطف میکنیم
البته در بحث مالیات این نکته را هم عرض کنم پیش از این حدود ۶۰ از مراجعه کنندگان به ستاد تسهیل بحث مالی مراجعه میکردند بحث مالیاتی بود که امروز این مراجعه به زیر ۳ درصد رسیده است و این پیام خوبیست
سوال:یکی دیگر از مشکلات امروز تولیدکنندگان بحث تعدد سامانههای است که با آن سروکار دارند فکر میکنید این موضوع چه آسیبهای به تولید وارد کرده است؟
بهرامی: برخی واحدهای تولیدی چندین نفر را استخدام کردهاند که فقط کارهای سامانهها را برایشان انجام بدهند، اگر سامانهها برای شفافیت باشد کار خوبیست، اما بیشتراین سامانهها امروز تبدیل به اعصاب خوردی برای واحدهای تولیدی شدهاند، حتی برخی سامانهها در ایجاد رانت دخیل بودند، زمانی یک جامعه میتواند به سامانهها تکیه کند که همه کارهایش الکترونیکی باشد، سامانه تعریف میکنیم بعد بخش اسناد کاغذی هم برایش تعریف میکنیم این نشد که سامانه.
**سامانهها تبدیل به اعصاب خوردی شدهاند/برخی از آنها در ایجاد رانت دخیل بودهاند
سوال: با کوچکترین خطایی هم تولید کننده را به دستگاههایی مثل تعزیرات معرفی میکنیم؟
بهرامی: متاسفانه امروز ایجاد سامانهها بر اساس نیازها نیست، دستگاههای نظارتی در بحث سامانهها باید به جد ورود کنند، ما امروز در تامین مواد اولیه که از طریق سامانههای خاصی تامین میشود دچار مشکل هستیم اما همان کالا را روانتر از سامانه می توان در بازار آزاد تامین کرد. در این فرصت و نقطه ایجاد سامانهها مطلوب نیست، الان فضای سامانهها همانیست که در فضای فیزیکی در ادارات هم انجام میشود، همان امضاهای طلایی که زیر دست یک کارشناس در اداره وجود داشت الان در سامانهها هم هست، مردم آزاری که در فضای حقیقی وجود داشت الان در سامانهها هم میبینیم.
سوال: در حال حاضر صنعت طیور، صنعت اول استان گلستان است، اما با تصمیمات نابجای که در سالهای اخیر برای این صنعت اتخاذ شده است به گفته برخی کارشناسان حال و روز خوبی ندارد، به نظر شما چرا این موضوع رخ داده است و اینکه برخی کارشناسان معتقدند اگر برای این صنعت اتفاقی رخ دهد قطعا تبعات اجتماعی و امنیتی برای استان خواهد داشت؟
بهرامی: شما یک برنامهریزی کنید و مطالعه کنید در صنعت استان چه خبر است، در صنعت طیور کمپانیهای موفق هستند که سابقه خانوادگی داشته باشند و نسل به نسل این شغل به آنها به ارث رسیده باشد و همین طور در اروپا و جنوب شرق آسیا این اتفاق رخ داده است، بنده این احساس خطر را دارم بلایی که دهه ۷۰ بر سر صنعت طیور استان آمد دوباره تکرار شود.
**نگرانیم بلای که دهه 70 بر سر صنعت طیور استان آمد دوباره تکرار شود
ما الان مرغداری که سابقه طولانی در پرورش مرغ در استان داشته باشد را به اندازه کافی نداریم چرا؟ چون یکسری از مرغداریها استان که تبدیل به انبار شدند و یک سری هم جمع شدند، یک سری هم واگذار کردن به یک سیستم جدیدتر.
**آینده خوبی برای صنعت طیور استان متصور نیستم
دهه ۷۰ یک معادلات ناجوری در صنعت طیور استان رخ داد که ریزش و رویشهایی در مرغداریها شکل گرفت، الان هم سر خط قرار داریم و این اتفاق در حال رخ دادن است، اگر شما یک واحد ۵ هزارتایی یا ۱۰ هزار قطعهای را از رده خارج کنید ممکن است این مرغداری عمر خودش را کرده باشد، ولی اگر امروز زنجیرهها ضربه بخورند سفره مردم نابود میشود، با این مشکلات و بخشنامههایی که در حوزه فضای کسب و کار وجود دارد آینده خوبی را برای صنعت طیور متصور نیستم.
**اگر زنجیره تولید گوشت مرغی ضربه بخورد سفره مردم نابود میشود
در حال حاضر هیچ یک از فعالان صنعت طیور ما نمیتوانند ریسک کنند و یک چشم انداز شش ماهه حداقل برای خودشان تدوین کنند و دچار روزمرگی شدهاند و این خطر است، اینجا بحث فرد نیست بحث یک رشته تولیدی است و امنیت غذایی مردم.
**تولیدکنندگان نمیتوانند ریسک کنند و برنامه 6 ماه برای خودشان تدوین کنند
ما امروز در صنعت طیور افرادی را داریم که در خارج از کشور برای آنها سر و دست میشکنند اما آنها به دلیل عرقی که به کشور دارند با حقوق کمتر حاضر شدند بمانند، یک مثالی بزنم در این چند روز نتایج کنکور اعلام شده است، بنده با یکی از رتبههای برتر کنکور امسال صحبت میکردم و به او گفتم میتوانی با رتبهای که کسب کردهای بورسیه دریافت کنی و به خارج از کشور بروی اما او به بنده گفت به خاطر کشورم نمیروم این افرادی که میگویند نمیرویم دهه هشتادی هستند، ملت ما اینطور هستند چرا باید یک صنعت را نابود کنیم و بعد جلسات بگذاریم و ستادهایی را برای احیا شکل بدهیم، ظرفیتهای احیا را باید کنار بگذاریم و ظرفیتهای حمایتی را فعال کنیم.