واحد رسانه و تبلیغات زنجیره بیتامین، یونس ترکچین و غزل فغانی- مقام معظم رهبری سال 1403 را سال “جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری کردهاند که در این راستا و به اعتقاد کارشناسان بانکها نقش مهمی را در محقق شدن این شعار دارند به همین منظور مصاحبه تفصیلی را با آقای دکتر مهدی مکانیکی ریاست امور شعب بانک رفاه کارگران استان گلستان انجام دادهایم که مشروح این گفتوگو را در زیر میخوانید:
آقای دکتر ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید.به عنوان اولین سوال رهبر انقلاب سال ۱۴۰۳ را سال “جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری” فرمودند، مشخصاً بانک رفاه که با کارگران که موتور محرکه اقتصاد کشور هستند در ارتباط است، چه برنامههایی برای تحقق این شعار دارد؟
مکانیکی: بنده هم عرض سلام دارم خدمت جنابعالی و تشکر بابت حضور در مجموعه بانک رفاه، همانطور که استحضار دارید بانک رفاه کارگران ارتباط نزدیکی با کارگران دارد و در همین جهت خدمات و تسهیلات مختلفی برای کارگران عزیز در نظر دارد، از جمله این طرحها، طرح کارگشا، بتا، رفاه کالا و طرحهای دیگری است که کارگران میتوانند به سهولت از آن استفاده کنند.
* بانک رفاه طرحهای مختلفی برای کارگران دارد که قسمت اعظمی از مشکلات آنها را رفع میکند
با توجه به وضعیت معیشتی که برای پرسنل برخی از واحدهای صنفی و تولیدی رخ داده این طرحها میتواند قسمت اعظمی از چالشها و مشکلات را برطرف کند، اخیراً نیز مدیرعامل بانک رفاه در هفته کار و کارگر اعلام کرد که تمام واحدهای تولیدی، صنفی و خدماتی که پرسنلشان اقدام به ساخت واحد مسکونی کنند، میتوانند از بانک رفاه تسهیلات دریافت کنند که امیدواریم با این کار کمک شایانی به تحقق شعار سال داشته باشیم.
*به پرسنل واحدهای تولیدی وام ساخت مسکن میدهیم
سوال:در طرحهایی که در نظر گرفته شده است کارگران میتوانند با مراجعه به شعب به راحتی از آنها استفاده کنند؟
مکانیکی:بله، خیلی از شرکتها و موسسات هستند که با بانک رفاه همکاری دارند و از تسهیلات و خدمات بانک به راحتی استفاده میکنند، جالب این است که نرخ بیشتر این تسهیلات ۴ درصد است و تنها رفاه کالا است که نرخ ۲۳ درصد دارد و در جهت حمایت از واحدهای تولیدی و حمایت از مصرف کننده است.
*اکثر وامهای بانک رفاه برای کارگران، سود 4 درصدی دارد
سوال: یکی از مشکلاتی که امروز تولید کنندگان با آن مواجه هستند بحث تامین نقدینگی است، بانک رفاه برای حل این مشکل کارآفرینان و تولید کنندگان چه برنامههای دارد؟
مکانیکی: البته بنده با موضوع کمبود نقدینگی خیلی همسو نیستم، در شرایط فعلی و از ابتدای دولت سیزدهم اتفاقات خوبی در سیستم مالی و بانکی کشور رخ داده است و این سیستم نظاممند شده است یکی از شاخصههای تورم که ریشه در گذشته دارد پرداخت تسهیلات پیش از حد در نظام بانکی کشور بوده است، با کنترلهایی که توسط وزارت امور اقتصادی دارایی و بانک مرکزی صورت گرفته است به پرداخت تسهیلات نظم داده شده است و در حال حاضر عزیزانی از خدمات بانک استفاده میکنند که تمرکز حساب بهتری دارند و وثیقههای بهتری را به سیستم بانکی ارائه میکنند و مشتریان متعهد هستند.
*در دولت سیزدهم به نظام بانکی نظم داده شد/به مشتریان متعهد وام میدهیم
درهمه جای جهان به صورت تعهدی کار انجام میشود، تعهدی یعنی اینکه از زنجیره تسهیلات استفاده میشود و به صورت متناوب این تعهدات دست به دست میشود بدون اینکه خلق پولی انجام شده باشد.
سوال: یکی از راههای جبران کمبود نقدینگی در سیستم بانکی انتشار اوراق است، بانک رفاه در این موضوع چه اقداماتی انجام داده است؟
مکانیکی: بله، این اوراق در بانک رفاه هم وجود دارد. البته جا دارد در همین جا از مدیرعامل بانک رفاه که مدیری پیشرو در مسیرهای تامین مالی نوین در سیستم بانکی است تشکر داشته باشم.
*از سال 1401 تقریبا 110 میلیارد اوراق گام در استان گلستان منتشر کردهایم
از سال ۱۴۰۱ ما تقریباً ۱۱۰۰ میلیارد اوراق گام در استان صادر کردیم که در چند شرکت هم این موضوع نهادینه شده است و تلاش داریم تا از این ابزارها استفاده کنیم تا نقدینگی واحدهای تولیدی را جبران کنیم که این ابزارها، اوراق گام، اوراق گواهی سپرده نرخ خاص و سایر اوراقی است که بانک مرکزی آنها را تکلیف کرده است، تلاش داریم تا با استفاده از این اوراق زمینههای تامین مالی را فراهم کنیم.
سوال: بحث از زنجیره تامین مالی کردید این موضوع چه میزان میتواند به بحث جبران کمبودنقدینگی کمک کند و چه مزیتهای برای تولیدکنندگان و کشور دارد؟
مکانیکی: دربحث زنجیره تامین مالی، بنده اوراق گام را برای شما مثال میزنم تا این موضوع ملموستر شود، فرض کنید یک کارخانه خوراک دام، دامداری و مجموعه لبنی، و زیر مجموعههای آن نیاز به تسهیلات دارند اگر بخواهیم به هر کدام از آنها جداگانه تسهیلات پرداخت کنیم قطعاً باعث افزایش نقدینگی در کشور میشویم، اما به راحتی میتوان با یک اوراق که به سادگی دست به دست میشود، بدون اینکه خلق پولی کرده باشیم، تعهدی را ایجاد کردهایم که در زمان سررسید وصول میشود، در زنجیره تامین این توانایی وجود دارد که یک تعهد در همان زنجیرهای که نیاز به تسهیلات داشته دست به دست شود.
*در زنجیره تامین مالی بدون اینکه خلق پول کنیم نقدینگی تولیدکنندگان تامین میشود
یا به طور مثال اوراق گواهی سپرده نرخ خاص که امروز به نوعی تنها بانک رفاه است که این کار را انجام میدهد و دقیقاً به شعار سال هم مرتبط است، در سنوات گذشته سپرده گذاران سپرده خود را در بانک تودیع میکردند و یک نرخ سود مشخص دریافت میکردند و اگر تورمی اتفاق میافتاد اینها سرمایهشان را از دست میدادند در این گواهی سپرده با نرخ خاص، یک واحد تولیدی به بانک طرحی را ارائه میکند و اعلام میکند در پایان دوره به طور مثال سودی را خواهد داشت، طرح رصد میشود و به بانک مرکزی اعلام میشود و اگر طرح مورد پذیرش قرار گرفت اوراق منتشر میشود و در کل کشور به فروش گذاشته میشود و سپردهگذارانش مردم میشوند و در پایان دوره آن ساختمان و یا پروژه از طریق کارشناسان رسمی دادگستری مورد بازبینی قرار میگیرد و ارزش آن مجموعه به دست میآید،هر آنچه که ارزش آن پروژه بالاتر رفته باشد یک سودی را مجدداً به سپردهگذاران پرداخت میکنند، در این روش قاعدتاً مردم ازسپرده گذاری در بانکها فرار نمیکنند و در انتها یک سود منطقی عایدشان میشود.
سوال: در حال حاضر کارفرمایان معتقدند بانکها در سال جدید یک سیاست انقباضی در پرداخت تسهیلات در پیش گرفتند و شرایط معدل نسبت به سال گذشته کمی سختتر شده است آیا در بانک رفاه هم این اتفاق رخ داده است؟
مکانیکی:این را ابتداً عرض کنم، باید فرهنگ ما برای موفقیت در هر مجموعهای اصلاح شود، سیستم بخش خصوصی کشور در سالهای گذشته عادت کرده است برای پیشبرد کارهای خود بیشتر تسهیلات دریافت کند اما ابزارهای تامین مالی نوینی در عرصه بانکداری ظهور کرده است و خیلی از این عزیزان با آن آشنا نیستند و توانایی استفاده از آن را ندارند.
*بخش خصوصی در سالهای گذشته عادت به دریافت تسهیلات از بانکها داشته آنها با ابزارهای مالی نوین آشنایی ندارند
بنده با اینکه بانکها سیاستهای انقباضی در پیش گرفتند موافق نیستم، این موضوع را هم با دلیل عرض میکنم، به طور مثال بانک رفاه استان گلستان در سال ۱۴۰۲، 100 درصد رشد مصارف ناخالص داشته است، وقتی بانکی رشد مصارف داشته یعنی تسهیلات پرداخت کرده است، پس قاعدتاً نمیتوانیم بگوییم بانک رفاه تسهیلات پرداخت نکرده است.
*بانکها سیاست انقباضی برای دادن وام ندارند/سال گذشته 100 درصد رشد مصارف داشتهایم
سوال:چند درصد از واحدهای تولیدی که به بانک رفاه مراجعه کردند توانستهاند از تسهیلات و خدمات بانک رفاه استفاده کنند؟
مکانیکی: ما به هر واحد تولیدی که به ما مراجعه کرده است قطع به یقین تسهیلات و خدمات ارائه کردهایم.البته این نکته را عرض کنم بانک تسهیلات را به افراد یا شرکتهای تولیدی اعطا میکند که اهلیتشان ثابت شود و تمرکز حساب بهتری داشته باشند وقتی این موضوعات را برای تسهیلات و یا ارائه خدمات در نظر بگیریم افرادی که به دنبال سوء استفاده از سیستم بانکی باشند یا اینکه بخواهند بانکها را دور بزنند قاعدتاً راه برایشان بسته میشود.
*به همه واحدهای تولیدی که به بانک رفاه مراجعه کردهاند تسهیلات و خدمات دادهایم.
انشالله در این مسیری که در دولت سیزدهم در پیش گرفته شده است افراد بدحساب از سیستم بانکی کشور حذف خواهند شد.
*افراد بدحساب از سیستم بانکی حذف میشوند