گزارش/اجبار مرغدار به جوجه‌ریزی با مرغی که دوست ندارد/چرا مردم باید “ژیان” بخرند

به گزارش واحد رسانه و تبلیغات شرکت بیتامین، اخیراً انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد”تا اطلاع ‌ثانوی جوجه‌ریزی مادر گوشتی به صورت یک قطعه سویه آرین و دو قطعه سویه خارجی خواهد بود و پس از جوجه‌ریزی سویه آرین، تأیید کتبی و ارائه تعهد محضری، جوجه‌ریزی سویه خارجی با معرفی انجمن قابل اجرا می‌باشد.”

همه زنجیره های تولید مرغ پرونده تعزیرات دارند| قوانین نادرست دلیل خطای تولید کنندگان

اما در این میان برخی از مرغداران به این تصمیم انجمن معترض شدند و اعلام کرده‌اند این اقدام منجر به کاهش جوجه‌ریزی‌ها و متضرر شدن آنها خواهد شد در گزارش زیر به بررسی تاریخچه مرغ آرین، مزیت‌ها و معایب آن پرداخته شده است.

تاریخچه مرغ لاین:

تاریخچه مرغ لاین در ایران، به سال‌های 56 باز می‌گردد که یک سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در کشورمان، یک گله مرغ لاین نژاد آربوراکرز از آمریکا وارد کشور شد ،اما به دلیل مصادف شدن با وقایع انقلاب در ایران، خط تولید این مرغ از بین رفت تا اینکه در سال 1372 مجتمع مرغ لاین در جنوب شهرستان بابل با جوجه‌ریزی یازده هزار قطعه‌ای نژاد هایبرو که از کشورهلند وارد شده بود و به نام آرین نامگذاری شد فعالیت خود را آغاز کرد.

سهم آرین در بازار مرغ کشور

در اواخر دهه 70 شمسی با اوج گرفتن پرورش مرغ گوشتی با نژاد آرین، این سویه رونق خاصی گرفت و حدود 80 تا 85 درصد از جوجه یکروز مورد نیاز کشور از این نژاد تامین می‌شد اما به دلیل برخی مسائل از جمله عدم اصلاح ژنتیکی این نژاد در دهه 80 و 90 شمسی سهم مرغ آرین در سبد جوجه‌ریزی به کمتر از 2 درصد کاهش یافت که برای نجات و از بین نرفتن این سویه وزارت جهاد کشاورزی دستورالعمل‌های همچون الزام مرغداران برای جوجه‌ریزی 25 درصدی نژاد آرین در اواخر دهه 90 شمسی را صادر کرد.

مزایا و معایب مرغ آرین

به گفته مرغداران در حال حاضر عملکرد نژاد آرین، ازنظر تبدیل دان به گوشت و دیگر شاخص‌های تولید، اختلاف معنی‌داری با نژادهای رقیب خارجی(مانند کاب،راس،آپلاس) دارد و معایب آن بیشتر از محاسن آن است.

مهندس جاهدی یکی از فعالان صنعت مرغداری کشور درباره سویه آرین به خبرنگار واحد رسانه و تبلیغات بیتامین، گفت:این نژاد در حال حاضر به دلیل مشکلاتی که دارد منسوخ شده و جوجه‌ریزی با این سویه در نهایت به ضرر تولیدکنندگان است.

وی با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی و انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه با مصوبات خود مرغداران را تحت فشار قرار داده‌اند، گفت: پیش از این نسبت جوجه‌ریزی آرین در مرغداری‌ها نسبت به سایر نژادها 25 درصد بود که با این اقدام اخیر انجمن این نسبت به 33 درصد افزایش یافته است.

یکی دیگر از فعالان عرصه صنعت طیور به خبرنگار واحد رسانه و تبلیغات بیتامین در همین راستا گفت: سویه آرین مشکلاتی از جمله وزن‌گیری کم، ضریب تبدیل و دوره پرورش بالا دارد که برای مرغداران صرفه اقتصادی ندارد.

وی ادامه داد: اقدام اخیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه به مانند این است که هنوز در کشور خودروی “ژیان” تولید کنیم و به مردم هم بگویم از هر 3 نفر شما باید حتماٌ یکی از این خودرو را خریداری کنید.

یکی دیگر از فعالان عرصه صنعت مرغداری به خبرنگار بیتامین گفت: مرغ آرین از نظر اسکلت و فرم دچار مشکلات فراوانی است که به طور مثال پاهای بلند، تیغه‌ای و بدون گوشت بودن سینه این مرغ از مشکلات آن است که باید اصلاح ژنتیکی بر روی آن انجام شود.

به نظر می‌رسد با مشکلاتی که مرغداران درباره مرغ آرین اعلام کرده‌اند تا زمانی که اقدامات اصلاحی برای رقابت با نژادهای خارجی ایجاد نشود، هدایت پرورش‌دهندگان، برای استفاده از این نژاد، هرز دادن سرمایه‌ باشد.

 

وبلاگ آشپزی با بیتامین را اینجا ببینید: